Thursday, March 25, 2010

da story of yesterday..

bismillah walhamdulillah..

da lame xupdate rase kekok lak.(huh.sile muntah dgn ayat ini ;p) blog pun dah bertukar wajah konon2 saje carik2 mood nak update tp xtau nak update ape pun smpaila the day of yesterday! terasa nak share smting here..

smalam mcm biase check-up di ppum.everyting going well.even blood count cam lawa xlawa.but still alhamdulillah not very bad la.my wbc (white blood cell) alhmdulillah mmg da normal spt mggu2 sblumnya, platlet n hb (hemoglobin) still going da same,masih xcapai tahap normal,but ok la xrendah sgt.alhamdulillah..ekceli bukan nak share update sgt pun but there're smting others yang sangat menyentuh perasaan dan terkesan dgn perkhabaran semalam.. T___T

semalam..

sambil2 tunggu staff nurse tulis2kan something pada rekod kesihatan,saje tengok2 satu bilik isolation ni.bilik tu menempatkan seorang patient yg juga survive 4 bonemarrow transplant just like me.cumanya selepas aku keluar dari isolation room dan balik ke rumah, dia pula yg masuk.her name nurul akidah.setahun tua drpd aku.dah grad pon tahun lepas di um n da jadi tutor pun,tu serba sdikit maklumat yg aku dapat hasil borak2 dgn mak beliau bila jumpa masa aku datang check-up.aku tengok bilik tu macam gelap je.niat di hati nak tanya nurse balik, kak akidah tukar bilik ke?? (sbb aku pun dlu penah tukar2 bilik gak n pernah duduk di bilik yg sama-isolation room 2) tp yang terkeluar kt mulut.."kak zi, bilik ni ade orang x ni??gelap je"  kakzi jawap, "owh..dia dah meninggal semalam..kan kak zi ade cakap td,xprasan ye.." ya Allah,tersentak hati ni bila dengar perkhabaran itu.xtahu nak gmbarkan macam mana.rasa macam nak nangis..

flashback: masa mula2 aku masuk dulu pun ntuk jalani transplant,bilik depan bertentangan bilik aku, ada sorg patient yang agak kritikal.masa tu aku hanya mampu tengok2 dari cermin kecik dari dalam bilik sbb xleh keluar.ramai org dekat area luar bilik kak noraini tu.aku syak mesti ade something.soalan dlm fikiranku hanya terjawap bila mana nurse masuk. terus aku tanya ttg apa yg berlaku. kak aisyah kata, kak noraini agak teruk jugak la.dia ada jgkitan kuman smpai ke otak (kalau xsilap) n akan dipindahkan ke icu.dia macam xsedarkan diri skrg. dalam masa yg sama,kak aisyah turut menenangkan aku supaya jgn risau.everything will be all right,insyaAllah. maybe dia kate camtu sbb tgok muke aku da cuak kot mase tu.n xlame beberapa hari lepas tu,aku dengar kak noraini telah pun menghembuskan nafas akhirnya smsa di icu.fuu~

n back to yesterday..
dalam kereta nak balik tu,aku smpaikan berita tu pada ayah.."ayah,perasan x kak akidah yg tgh buat transplant tu.dia dah meninggal..semalam." ayah hy mampu menjawab..innalillahwainnailaihirajiun.. kami (aku n ayah) mula bercerita2 ttg sekitar itu. dan smpai masuk satu topic tu,ayah bgtau.. angah, chong pun dah meninggal. ya Allah,bertambah tersentak hatiku. chong adalah salah seorang rakan yg pernah sama2 satu wad masa aku mula2 masuk hospital dlu,tika aku baru di-diagnosed having a luekemia. masa tu dia xbuat transplant lagi, masih dlm fatrah kemo lg. cuma lepas aku balik ke jordan dan balik semula ke msia,aku dapat tahu dia dah pun menjalani bonemarrow transplant. bila kebetulan sama2 jumpa masa check-up,ktorg slalu tukar2 update pekembangan masing2. apa yg aku perhatikan,dia agak lemah selepas bbrapa bulan transplant berbanding dia yg dlu suka jalan2 ke katil org mase di ward.skrg, siap pakai wheelchair lg sbb kurg larat ntuk berjalan,i guess.terdetik dalam hatiku, patutlah dah lama xnmpak chong,rupanya dia dah xde..

sampai rumah pula.. aku smpaikan berita itu pada mama. tentang kak akidah, dan tentang chong. mama juga terkejut dgn pemergian kak akidah. berita ttg chong mama dah lama tahu.rupanya mereka mmg sengaja xbgtahu pd aku sbb tika itu aku sedang berjuang menghadapi bonemarrow transplant dalam bilik isolation sana.mungkin takut berita itu lebih menakutkan aku.dan di rumah,aku dan mama terus bercerita isu sekitar itu juga. n terkeluar juga dari mulut mama, ingat x pakcik shahrom yg duduk depan katil angah masa kt wad dlu..dia pun dah meninggal. what?? bertambah tersentak hatiku yang sedia disentak..xtahu nak cakap apa..baru hari itu aku tahu semua itu.lantas menjawab persoalan2 knapa dah lama xnmpak mereka masa dtg check-up,just aku terus pk maybe derg dah sehat.alhmdulillah.. but,its not as i think..

 dan kata2 doctor sblum aku menjalani transplant xlama dahulu,terus terngiang2 hingga kini..

First, chemotherapy come first before the transplant.
U will lost major of your active cell
U will lost ur…….lost…..…lost bla bla bla
U will have no.....no......no bla bla bla
Da side effect of dis chemo u already know,rite
Then,after da chemo,da bonemarrow transplant come after
People do die during da transplant processing..
People do die few months after da transplant..

People do die while waiting da progress..
People become worse when da bonemarrow of donor not very matched realize after da transplant

BUT there STILL HAVE people become better n live happily ever after..



(Tuhan itu Maha Pengasih dan Penyayang)


***************



ya Allah,kuatkanlah hati ini dalam meneruskan hari2 yang mendatang, kurniakanlah aku kesembuhan sepenuhnya, terangilah hati ini dengan hidayah yg xputus dariMu, dan bimbinglah kami ke jalan yang Kau redhai..


spirit0: innalillahwaiinnailaihirajiun. al-fatihah ntuk mereka semua. moga ditempatkan dalam golongan para solihin. biarlah pemergian mereka terus menjadi muhasabah ntuk diri ini dan mereka yang menginginkannya. kadang2 kita rasa kita sihat,tapi sebenarnya ketentuan Allah tu datang tanpa diduga dan tiba-tiba,tanpa kenal usia,masa dan ketika.. T____T moga terpelihara hati dan diri..

2 comments:

Ibuhani said...

Innalillahwaiinnailaihirajiun......al-fatihah......smoga mrk ditmpt diklgn org2 yg beriman.....

Smoga Nabila akan terus berjuang.....do take care of yourself...

melatidaisy said...

Allahhummaghfrilahum warhamhum..

semoga Bella terus dikurniakan kesembuhan dan kesejahteraan olehNya..take care dear :)) rindu kamu ..hik3 (^_^)