Wednesday, December 2, 2009

another updates =)


bismillahirrahmanirrahim..

xberniat ntuk berbicara panjang,cukup sekadar update kesihatan terkini bg mereka yg mengambil berat. n dis also da reason why i'm open back da blog =) (ade org risau xupdate,smpai msg2,call2 tanye sehat x.heh ;p) Alhamdulillah, ak sehat2 aja. smbil cuba memanfaatkan masa yang terlebih lapang buat masa ini.btw, ekceli berita gembira mgkin ntuk check-up last 2 weeks.. sume bacaan darah-hemoglobin,white blood cell dan juga PLATLET yang terlebih2 tggi sebelum2 ini dah mencapai paras normal.means,overall darah di tahap yang baik dan boleh-kata macam manusia biasa lainnya.ya,macam kamu2 semua^^ alhamdulillah,syukur =) (agaknye,platlet turun sbb ade org penah kate nak rotan dia kott.heh ;p)

erm,itu cerita 2 minggu lepas.kisah mggu ini pula,ntuk latest check-up baru2 ni..guess what??

Kebanyakan bacaan2 darah lainnya Alhamdulillah stay normal.but not da hemoglobin,white blood cell and platlet yang menjadi teraju utama dalam disease ni. Ketiga2nya telah menghadapi susutan yakni telah kurang dari paras normal pula.huhuh,pulak dah. Doctor pun tekejut n tanya,kamu makan apa ni??heh. (xmakan ape2 pun,mcm bese2 je.err,ke sebab telebih makan daging korban raye2 adha ni??hee :D) maka,doctor telah menyarankan ntuk berhenti langsung makan segala jenis ubat yang sepatut2nya ntuk mggu ini ditakuti darah akan lebih2 turun sehingga xde darah dlm badan (erk?!) owh,skrg sgt bahagia tanpa ubat dan kesan2 sampingannya yang memualkan itu.huk3.kalo nset bunyi alarm “glivec please~!!” pon da bole senang hati turn-off takyah nak snooze2 lg cam bese.ngee~

Okeh,2 je kot ntuk update kali ni, buat mereka yang nak tau =) cume cetusan hati masa ini

Sangat jeles ok dengan mereka2 di sana..ya,mereka2 sahabat se-batch yang telah pun di tahun akhir pengajian sebelum khirij (bace:grad) pada jun 2010 akan datang. Sempena raya adha baru ni,mereka sambut dengan meriahnye.siap bakar2 satey smpai tgh2 malam pagi2 bute.sempena raye terakhir katenyeh di bumi urdun sana. (btw,xjeles pon dgn menu2 tu sbb kat msia lg best.wek2 ;p tapi jeles (bace:jeles je xmerajok ye ;p) sbb smbutan tu ye2 sgt.jeles tgok gmba lg2 ble I xde dctu.heh ;p)

Dann..ak xputus asa.malah sgt bersyukur dengan keluasan rahmat-Nya serta kemurahan rezeki-Nya.Cuma ak agak kecewa dengan sistem pengurusan aturan manusia. Apa guna memberi harapan jika mereka sendiri xmampu ntuk memenuhinya. Kesal. Tapi macam ayah selalu pesan, sabar dan doa! Yaa,firman-Nya juga menyeru ntuk kita berlapang dada dan memaafkan. will remember that,insyaAllah =) sabar,sabar,sabar..y0sh~!!


my hero n my heroin,adha 1430H =)


Owh,asma’ kecik semakin hari semakin takut dan xmahu menghadapi ‘hari itu’ walau telah disogok dengan pelbagai material.heh ;p .moga dia terus diberi kekuatan,keberanian dan ketabahan dalam menghadapi ujian ini.ameen ya Rabb~

Tibe2 rase cam da tepanjang.hee ;p so,till then. Salam satu perjuangan (erk?!) salamat2~

penconteng crayon: sgt menghargai usaha2 mereka,but just put urself in the other shoes!xselesa dgn ape yg berlaku.mohon difahami.


Wednesday, November 11, 2009

n0vember 11th

bismillahirrahmanirrahim..

it's november 11th 2009 today..

pada tarikh yang sama tahun lalu..
bermula sebuah episod baru dalam hidupku..
menjadikan aku seorang yang lebih menghargai
kehidupan pinjaman Tuhan..
bersyukur berada dalam jalan tarbiyah,
serta nikmat iman dan islam..
alhamdulillah

kini,

setahun berlalu..
setahun yang penuh suka duka,pahit dan manis..
setahun yang menyaksikan pengorbanan insan2 tersayang..
setahun yang mengajar erti ketabahan..

r.e.d.h.a
moga aku terus kuat dan tabah mengharungi hari-hari yang mendatang
yang pastinya lebih menguji dan mencabar..
(biiznihi..)

t.e.r.i.m.a k.a.s.i.h
buat mereka yang berkorban
buat mereka yang mengambil berat
buat mereka yang sentiasa memberi semangat dan sokongan
buat mereka yang menghulurkan tangan dan sumbangan
buat mereka yang membantu di kala susah dan senang
buat mereka yang mengingatkan serta menggembirakan hati ini
buat mereka yang mendoakan
dan buat semua
secara langsung atau tidak langsung

lots of thanx.. jazakumullah khairan kathira..
hanya Allah yang bisa membalas jasa baik kalian
really2 appreciate it~!!

moga redha Dia bersama kita,insyaAllah

a year after diagnosed chronic myleod luekimia, accelerated phase..

may Allah bless n grant us strength~

[aku budak tabah..y0sh!!]

Monday, November 9, 2009

layan~

bismillah..

baru2 ini,dengar satu lagi kisah yang agak mengharukan.benar,mati itu pasti.datangnya tidak kenal bila,usia,masa dan ketika.ia datang tiba-tiba.takut.

dan nikmat sihat itu juga bila2 boleh ditarik.baru malam tadi ym dgn sumone..ya Allah hebatnya dugaanMu padanya.namun ku tahu,Dia xkan menguji seseorang hamba itu melainkan Dia tahu kemampuannya.doaku moga2 semua selamat dan dipermudahkan.Dia lebih tahu yang apa terbaik.redha.

jom layan~
lets feel from our heart n think ourself back..






1st songs- forgive me (when I whine) by ahmed bukhatir
2nd songs- muhasabah cinta by edcoustic

zaassss~!!

Sunday, November 8, 2009

mari bicara tentang mutasi

bismillahirrahmanirrahim..

baru ni,cam biase pegi cek-up di ppum. dapat maklumat details ttg mutasi T 315 i. (xtau la btul ke x kod dia tu.bunyik cam model nset sony ericsson pon ade.hehe) owh,ok kembali pade topic perbincangan kite pada hari ini.sebenarnye mutasi ni ade banyak.macam2 ade bak kate stesen televisyen yang dirahsiekan namenye =p

seperti juga selsema sbg contoh..bermula dari selsema manusia yang telah wujud berkurun2 lamenye, kemudian muncul pula selsema burung yang mengakibatkan penderitaan di kalangan manusia2 seperti yang pernah diwara-warakan xlame dahulu dan kini timbul lagi serangan virus yang sama yakni selsema tetapi dengan pendekatan yang lebih 'up' lagi seiring dengan kesengsaraan yang dihadapi kaum manusia iaitu selesema khinzir (name sopannye ;) ). semua perubahan serta perkembangan biak virus ini adelah disebabkan MUTASI. ntuk bercerita lanjut ttg mutasi virus selsema ini tidaklah dapat diteruskan di sini kerana bukan ini motif sebenar post kali ini tapi sebagai info tambahan bolehla merefer kepada haji google dan mr wikipedia,okeh.ngee~

so,dalam darah juga terdapat mutasi.dan perubahan dalam darah ini juga berbagai-bagai.terbahagi kepada itu dan ini. nak bgtau sume ttg bahagian2 mutasi itu sangatlah di luar kemampuan ak yang juga bukan pengkaji mutasi tegar. (",) ~ senang cte tersebutlah kisah sejenis mutasi yang dinamekan mutasi T 315 i seperti yang telah diberitahu awal2 entry td =) mutasi ini akan menyebabkan perubahan sistem darah atau tempat pengeluaran darah dalam badan iaitu sum2 tulang yang akan memproses penghasilan sel2 darah spt darah merah(hemoglobin??),darah kuning (platlet), darah putih (white blood cell) dan sebagainya akan menjadi serba kabut dan kelam kelibut.kire pengeluaran darah jadi xbetulla, ade yg kurang,ade yg terlebih produce dari jumlah sepatutnye..maka,akan berlakulah lebihan2 darah merah/putih/platlet dalam badan.lebih krg cmtula.. err,faham ke ape yg cube disampaikan ini??kalo xpaham pon xpela,just buat2 paham je,okeh.hehe

symptom2 (cmni ke eja dia?) agak sukar dikenal pasti di awal tempoh rawatan.contohnye bile kite makan ubat bagi membaiki sistem darah ia akan mengikut arahan ubat tersebut.sistem darah2 dalam badan beransur stabil pada peringkat awalnya.6 bulan pertama semua berjalan lancar. masuk tempoh seterusnya darah kembali menjadi kucar-kacir.walaupun dosage ubat ditambah2 bagi membaiki sistem dan bacaan darah namun keberkesanannya kurang memuaskan. di sini terjadilah apa yang dinamakan resistance. makan apa saja ubat walaupun kuat atau lebih2 kuat lagi akan tetap menyebabkan darah tetap tidak stabil. begitulah lebih kurang ceritanya..

owh,tetibe rasa cam bosan cerita pasal benda ni.hoho.tp ape2 pun dipendekkan cite, mutasi T 351 i inilah menjadi jawapan yang menyebabkan ak sekejap di joden sekejap di msia (mcm dekat je pulak kan.heh) pada mulanya,bila kestabilan darah 6 bulan pertama di msia beransur baik, ak mengambil keputusan ntuk menyambung pengajian di joden. doctor kt msia pun x pulak mghalang.then,selepas 3 bulan bersuka-ria dpt smbg belajar ;),ak diminta pulang.kebetulan cuti raye bertandang tika itu. elok2lak kestabilan darah dlm tempoh tu tak menentu aka xbape nk stabil, maka cuti sebulan tersebut terpaksa dipanjangkan lagi smpai entah bile masenye. n now,oleh kerana kalau tukar ubat kpd ubat yg lg kuat pon still xjalan dlm sistem darah,doctor telah men'suggest' for another option ---> pemindahan sum2 tulang - yang kini sedang pun dalam pemprosesan.

emm,emm.. okeh,tu je kot buat sesape yg agak pelik nape ak kat msia kejap joden kejap msia kejap..eh eh,pening da..emm,gtula serba skit ctenye..dengan ini,tamatla entry ini walaupun xtaula dpt dipahami atau tidak.huk3.okess2,till meet then,selamat2~

penconteng crayon:
  • owh,bacaan darah mggu ni agak best..my platlet suda turun sket dr 1+++ ke 9++ walaupun normal adelah 450.. even still tggi xpe,yg penting turun la gak skit kan.alhamdulillah.syukur (",)~~
  • w0ot2~ hobin jang hobin!! akhirnyee,after 61 years..skuad bola n9 berjaya merangkul juara piala msia mlm td.satu permainan yg bes,uish bangge2. n9 2009 (haa,cam cun2 je kan) n tbe2 rase terminat kat S, K, ngan Z..bole x??haha =p

Wednesday, October 21, 2009

updates..

bismillah..

2 hari lepas,spt biasa awal2 pagi kami se-family menuju ke pj ntuk memenuhi appoiment di ppum.kali ini,bukan ak dan ayah semata.mama pun amik cuti n kakak ponteng kelas saje2 nk ikut.n asma' boleh kate mc la kot sbb dia pun terlibat jadi patient on dat day.amad sorg xde.prohibited!spm just around da corner =p

apoiment dat day ade 3 part..1st,cek-up tgk bacaan darah terkini mcm mane. 2nd,last checking to confirm bonemarrow matching test yg kne hantar kt IMR. n 3rd one, asma' akan bjumpe paed ntuk urusan perihal2 donor. terus buat skali sume dalam sehari sng,xyah nak pth blk g hospital.kalau duk area kl xpe gak.but ktorg duk seremban.it's difficult.

then,lepas ak amik darah ntuk blood test cek-up n confirmation tu, (asma' xamik darah skali sbb bak kate staff nurse kt sana nnt paed akan amikkan) we went to another department -paediatric centre- ntuk urusan asma' as donor of bonemarrow transplant nnt. doctor check2 dia sket,bncang2 pasal peranan,rule,side effect donor n etc,n then amik darah kt another room.tyme amik darah tu asma' senyap je n tunduk tahan sakit.sian sgt.da la lame sbb byk tiub darah doctor amik.ntuk screening proccess katenye.n ntuk confirmation tu derg xamek sbb xdpt arahan katenye.n derg kate bnde tu xyah buat pun xpe.asma' start nangis bila da abis kne cucuk.menahan perasaan agknye tyme tu.sayu je(T_T)

xlama lps tu,ktorg g balik ke hematology department takut2 kalau result darah da siap n no giliran kat ctu da start dipanggil ntuk jmpe doctor pulak.n guess what,asma' kene amik darah lg skali ntuk da confirmation test.sabar x??sblum ni staff kt hemato kate paed akn amik,paed kate xyah buat then alih2 kne amik darah lg skali.patutnye boleh amik skali terus je bnde tu,tp sbb kelemahan communication between hospital department,patient yg jd mangsa akhirnya.huh,sabar~ asma' agak fobia ntuk amik darah lg skali.yg 1st tadi pun xhilang sakit lg,ni nk amik yg 2nd pulak.tyme kne cucuk tu dia nangis2 je.kesian sgt2 tgok.(T_T)

after that tggu punye tggu,akhirnya it's tyme ntuk jumpe doctor.ntuk tgok bacaan,kestabilan darah n etc.n guess what??my platlet going up again.but just little.alhmdulillah.ekceli,da xtau nak rase ape bile tiap kali cek-up pun platlet still naik even ubat da btambah2 dose.mgkin satu ujian Tuhan ntuk ak.redha.

then,doctor said..da bonemarrow transplant is da right last decision even there hv a risk..bcos kalau skali pun kamu makan ubat 2nd generation hatta 3rd generation (yg terbaru n terkuat tp due2 pun xtahu lg sejauh mana kesannya sbb still under research) it maybe resistant. after we repeated again da test of ur blood at singapore last april,we found dat ur bonemarrow having a mutation.skali lagi speechless.xtahu nk ckp ape.

just apa yg ak tahu,mutation atau perubahan dlm darah ni.. emm ntah,xtahu nk explain cmne.lgpun skit sgt info psl mutasi ni.masih in self searching lg.anyone know it??share wif me,k ;)

on dat tyme gak,doctor suruh susun ntuk nex apoiment ntuk checking jantung,EGC n ape tah lg.xigt sgt istilah2 medic ni.tapi bnde2 ni kire persediaan ntuk transplan nnt gakla.sbb nak masuk operasi nnt,kne make sure seluruh badan sume ok.takut2 timbul compilation lain mase operation nnt lg parah.na'udzubillah.dental pon kne setelkn.scaling n checking2 sume.but xleh nk wat lg sbb platlet tgh x stabil.kalo buat nnt,kompem bedarah-darah-darah sgt.hehe =D

so dat b4 mengakhiri apoiment tu, doctor suruh teruskan je telan glivec(imatinib) 800mg stiap hari (dah mmg tu dose plg tggi doctor bole bg) n tmbahkan lg dose hydroxyurea dr 1500mg selang 2 hari kepada 1000mg stiap hari=2000mg 2 hari. ekceli,hydroxyurea ni just support ntuk kurangkan platlet..kire kalau xmakan agaknya naik beribu2 lagi.so dat,naik sket pun kne bersyukur!harap2 naik dose ni bg kesan ntuk cek-up darah akn dtg.moga2 platlet turun.ameen

emm,tu je kot health updates kali ni..entry lain nnt cte psl rentetan2 bonemarrow transplan lak..(bgantung kerajinan semasa.heh =p) moga semua urusan dipermudahkan Allah.ameen.do pray 4 me,guys =)

++status terkini penconteng crayon : suri rumah tangga sepenuh masa.haih++

spirito : thanx lots to all 4 da support- moral, inspire, material, money, du'a n etc- really touched n appreciated it!moga Allah ganjarkan hasanah buat semua.sayang sgt2 all of u ;) may Allah bless~

Thursday, October 15, 2009

kanak2 mmg begitu :D


today is wednesday.biasanya ade cek-up kat ppum.but dis week xde bcos skrg doc bg appoiment 2 mggu skali.teringat last weeknye cek-up..

besenye pegi ngan ayah je kuar subuh2.but dat day,mama pun nk follow skali.so,then asma' xde org nk hantar pegi tadika.kbetulan kalo kes camni,tmpg org tp org tu lak no respon.so,dia pun follow la skali.huu,tadika lg da pndai ponteng skola.haih si kcik ni~

then,smpai sna cam bese amik darah,tggu nk dkat 3jam,jmpe dr n so on. asma' sgt nakal smpai penat nk layan,ok (huhu) kat ctu tp ekceli,ade hikmah dak kcik ponteng skola.dia as donor for da bonemarrow,terus kne regist ntuk patient hospital(da sign da xlame nk transplan.fuu~). kcik2 da ade patient card.ak pon umo 20 baru ade.huhu,kesian~

dalam masa tggu2 tu,besela da name hospital, ktorg have our breakfest there n adela lepak2 gak kt lobi tgkat 2.kat ctu,ade satu kedai cam cenderahati kot.kire cam alang2 pelawat nk ziarah patient kat wad,bole la sggah beli smtg ntuk gembirakan patient.pastu,dlm tu ade byk belon2 yg bmacam2 bntuk termasuk yg ade gmba kartun2 (mickey,minie mouse,smile n so on). forsure la dak kcik spt asma' sgt teruja dgn bnde tu n stat mntak2 belikan.seb bek kdai tu tutup tyme tu.huhu

then,i said " asma' nak ke??nnt asma' duduk kat wad dgn angahkan,asma' mntak mama belikan ntuk asma',asma' ckp je nak yg mane " dia pun tanye mama, "ma,asma' nak yang mickey satu ngan minie satu,bole??eh,smiley la..asma' nak dua tau!" mama kate oke je,bole2.xsalah pun ikutkan permintaan si kcik ni dgn pengorbanan dia yg sgt besar tu.xde tolak banding.kalo bg ak pun,xterbalas kot.huhu. bile mama ckp camtu,dia happy sgt smpai ble jmpe doctor,dia bgtau doctor."nnt asma' masuk wad mama nak belikan hadiah belon dua" kanak2 mmg bgtu.huhu.

balik umah petang tu,dak kcik biase2 je.then,bile malam ntah cmne terbukak topic transplan.then,dia tanye,"nnt asma' kne cucuk kat blakang mcm angah ke smpai 3 kali??" maybe sbb dia teringat n penah tgk blkg ak yg ade kesan 3 kali tebuk tu menyebabkan dia rase gerun.then,mule la lepas tu dia cam merengek2 kate bole x kalo asma' xnak kne cucuk n mcm2 la.dia mmg kdg2 ok n kdg2 cam xnak.dat's why kne slalu bg motivasi cam ayah slalu kate kat dia, "xpe ye dik,asma'kan strong,tolong angah,dpt pahala n bla bla"

xlame lepas dia cam da mule rase takut2 tu,dia kate, " mama,boleh x mama je yang kne cucuk tolong angah,nnt asma' bagi mama kerongsang" hahahaha,seriosly xleh benti gelak dgr dia ckp camtu.

asma' oh asma'~
walaupun kdg2 sakit jiwa layan knakalan dak kcik ni,tp still dat terase smakin hari smakin sayang.huhu

always miss n love dak kcik much2~

Wednesday, August 19, 2009

da hint dat been night mare (T_T)

When we talk about transplant…hmm

First, chemotherapy come first before the transplant.
U will lost major of your active cell
U will lost ur…….lost…..…lost bla bla bla
U will have no.....no......no bla bla bla
Da side effect of dis chemo u already know,rite
Then,after da kemo succeed,da bonemarrow transplant come after
People do die during da operation..
People do die few months after da transplant..
People become worse when da bonemarrow of donor not very matched realize after da transplant

BUT there STILL HAVE people become better n live happily ever after..

tipula kalo ak kate ak xnangis mase doctor ckp camtu depan ak..ak masih manusia biase serba lemah.cuma airmata tu xjatuh mengalir n hanya bertakung kat mata.mestila kne cover kan.ayah,doctor,n nurse2 len ade kat ctu.i'm da budak tabah!!huhuh

(cek-up slpas 2 hari kembali ke msia.doctor mule bg hint bila ubat 800mg glivec/imatinib aka dos plg tggi yg bole dtelan seakan resistant dgn ak,dan jika ubat 2nd generation aka nilotinib sukar diperolehi dgn RM30,000 sebulan yg xtahu sejauhmana kesannya,maka bonemarrow transplant(pmndahan sum2 tulang) adalah jalan terakhir.fuu~

tapi ape yg ak sedari..sungguh
TUHAN ITU MAHA PENGASIH.
Dan sesungguhnya Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik ntuk kita..

Kelam malam bukanlah sebuah kegelapan,bukan jua alasan untuk kita berdiam diri..apa yang penting secebis cahaya datang dari hati sebagai penyuluh sebuah kehidupan.di mana ada kemahuan di situ ada jalan.moga tercapai segala yang diimpikan [quoted dr gempaq edisi bile tah tyme jahiliyyah dlu2]

Hidup demi-Nya!!

p/s-my dear platlet n wbc,sile-lah turun.andai turun xsmpai normal pun turunlah sket pls!!agarku xmerasa kesannya.dan agar tiada kerisauan di hati2 mereka yang turut mengambil berat.do pray 4 me~

Monday, August 10, 2009

n again c0ming h0me s0on ;)


bismillah~

2 papers dah selamat habis..marks??baru je tgok student acc td,masih belum keluar.tah nape berani sgt bukak,padahal 1 paper lg menunggu.huhu.dan kesempatan gab 2 hari yg boleh kate peluang ntuk study lebih di kala manusia2 keliling dah abes exam ni la ak amek kesempatan ntuk jenguk2 blog yg comey cam tuan dia ni.haha.

btul2 satu minggu lagi ak akn smpai buat kesekian kalinye di tanah air terchenta.huhuh.ak pon xtau nak kate excited or x balik kali ni.yela,xsmpai 3 bulan ak mule menamatkan pengangguran kat bumi joden ni,alih2 ayah kate dr kat ppum mntak balik.nak buat checking bonemarrow between asma' omey n me..fuu~ even mule2 ak mmg kate xnak balik gare2 nak smbut adik2 junior yg bakal dtg sept ni(senior yg baek rupenye ak.heh) tapi xpela..dpt peluang raye kat msia taun ni.xsgkekan,3 tahun ak xraye ngan family plus xrase suasana raye kat msia yg sgt seronok itu,kumpul2 ngan sedare-mare,takbir,main mercun mlm2.huu,besnyee~

masuk balik cte pasal kepulangan aku yg tinggal bape2 hari dan boleh dikire dgn jari ni,kdg2 hati rase xmenentu..bukan ape,ak xkisah kalau ak dikenakan ape skali pon..nak buat itu ini,buatlah.ak xkisah.sbb ak da mmg tabah(huh,ye ke??lalalala~) tapi ak sgt haru bile asma' kne heret skali dlm kes ak.cukupla skali hari tu..xsanggup tgok dia mcm tu.dlm hati,ak mnangis sorg2.tp satu yg kne igt,mgkin ada hikmah di sebalik smua n
i.Dia lebih mengetahui apa yg terbaik.dan masa depan kite pun bukan kite yg tentukan but Him.so,terima segalanya.yg penting,usaha dan serahkan kembali pada Dia.


igt lg tyme ym sefamily.."agh,agh balikla.agh ni kenape lame2 dekat sane.asma' da rindu sgt dgn agh.ayah,bole x agh balik??" xperlu dia mnta izin ayah ntuk ak balik pun,mmg ayah da msg ak awl2 kate dr suh balik.dan di sebalik jiwa kecil yg merindui aghnya itu,dia xtahu ape yg bakal berlaku.tentunya dia adlh insan plg gembira dgn kepulanganku.tapi dia xtahu,kepulangan ini akan mengheret dia ke arah kesakitan yg mmg awal2 dia pohoni xmahu diulangi.huu,sayunya hati~

ish3,ni ape masuk cte sedih..baru nak rase bes2 nk balik msia.jmpe kawan2 yg bederet2 kate nk blanje.huhuh.mknn2 msia pon da terbayang n ciap list nk makan ape.padahal xsedar da nak masuk ramadhan.haha.emm,da isya' pun.masa ntuk hentikan penulisankah??huhu.ye,smmgnye byk lg kerja yg kne siapkan selain ngadap laptop ni.so,till meet typing again yea my dearie blog..(haha,da cm dairi lak.wateve jela)selamat2~

++moga exam2 lepas dpt makah best
++silela studykan diri anda wahai cik nabilah huda ntuk paper fiqh aiman yg anda pun tahu bgaimana natijahnye jike xbace
++emm,nak beli ape lg eyk bawak blk msia???
++suda2,bape byk pulak nota kaki.haih

orait2,typing-off!!

Monday, April 13, 2009

surprise tambahan

"asma', tolong bukak lampu depan.." kata ayah setelah sampai beberapa minit di rumah.tyme tu ayah baru balik dari keluar yang ktorg pun xtau dr mane..semua pun xtepikir ape motif ayah..mmgla depan 2 gelap sebab da malam tapi bukannye ade org kat ctu..

so,3..2..1..da light on!!


asma' pusing je terus nmpak basikal kuning kat ruang tamu depan tu..of course sgt2 tergamam dan speechless budak tu..pastu,asma' terus peluk ayah kate terima kasih dgn malu2nya..huhuh
wah,mmg happy btol budak kecik sorg ni dpt hadiah besday even lmbat sminggu..tbe2 rase untungnye dak kecik..dari laptop smpai ke beskal die dapat smpena 6 tahun ni..

baru aritu, teman budak kecik naek beskal kat luar..syok2 dye main,tbe2 budak kecik terjatuh..lutut dye luka sket..seb bek xparah sgt..dye merengek..da name budak kecikkan :p then angah budak kecik senyum smbil kate,

"kalau xjatuh tyme naek beskal xrasela naek beskal sbenar..ktorg kecik2 dlu sume penah jatuh..nnt pasni asma' mesti selalu jatuh lagi..besela awal2 blaja naik beskal.."

huhuh..xtaula patut ke angah dak kecik cakap camtu..pastu,mule la masing2 bukak cte dlu2..

kakak yg penah masuk longkang sebab smbil naek beskal dye g tutup mate..alih2 rase cam sakit bukak mate tgk2 da ade dlm longkang..tu la g tutup mate sape suruh..huk3 =p

angah pulak maen2 beskal ngan amad, tyme tu amad bawak angah dok blakang..angah kate belum lagi,jgn gerak dlu..skali dye g jalan je..terus terlentang angah kat lantai n stat pastu mule la ngengade sakit kepale sbb terhentak kuat kt lantai tu..adeila

kes amad pulak lagi dasat..maen2 beskal ngan angah gak..konon2 suh ikot litar yg dye cipta sndiri padahal xde pon..angah xmo ikot lalu berlakulah dentuman yg sangat dasat smpai menitikkan darah di kepala amad..beskal angah telanggar beskal amad then sterring angah terhentam sisi kepala amad..bape jahitan ntah tyme tuh..tau pun cuak cmpur kecut perut angah tyme tu..sorryla ye amad..kui3 =p

n beberapa kisah2 berkaitan beskal yg laen..
emm,da child tyme is da sweet moment..miss da all dat old days..

so,skarang asma' pulak yg akan lalui kisah2 bersame beskalnya..cume xtaula kisah dye pasni camne..sebab ktorg da xmaen beskal sgt da..da besa la kununnye..dlu maen same2 sbb umo lebih kurg memasing..yang asma' ni terima jela hakikat yg dye adelah jauh lebih mude n kecik dr ktorg..11 tahun beza ngan amad..dye lahir pun ktorg da tekejut..tambah lg adik rupenye..huu

dat's all..ntah nape tetibe teringat zaman kecik2
sekian..typing-off

Monday, March 30, 2009

aku sayang dia

ini tentang dia..
dia yang aku sayang..
dulu,kini dan selamanya..

surprise buat dia yang tersayang~

ini yang pertama..


da marvellous chocolate cake 4 da gurl who was sixth..simple tapi rase mmg xleh tahan..thumbs up up=) excited dia nak potong dat cake..sket2 tanye bile nak potong nih..tapi mama kate tggula sume ade..hee3..sabar ye budak kecik^_^

ini yang kedua..

mule2 nampak hadiah tersebut,dia sangat2 terkejut..dan xterkata..lepas beberapa lama barula dia bersuara sambil malu2 mengatakan terima kasih..hadiah ni dikongsi oleh al-huda,mama n kakak..xlarat kalau nak beli sorang2..harga pun lebih drpd rm 150..wah,memang untung betul dia..kecik2 baru umur 6 tahun da dapat laptop..ktorg yg besa2 ni pon dapat tyme umo 20 tahun(lebih kurgla)..hush,xleh tahan..mule2,rase cam xyah la ye2 beli hadiah mahal2 ntuk dia tapi xtaula kenapa beli jugak..maybe,sebab sayang kot..ya,dia memang sentiasa disayangi dulu,kini dan selamanya..

ni pulak xtaula nak kate surprise gak atau pun tak..
semua ahli keluarga pun tahu..saudara mara pun tahu..kawan2 yang terdekat jua tahu..
tapi bukan dia..dia xpernah tahu..dia xpernah tahu bahawa dia lah insan yang terpilih untuk melakukan pengorbanan suatu ketika nanti..kerana hanya dia yang sesuai menjadi penderma sum-sum tulang buat angah dia..DNA yang betul2 serupa dan sama dengan angah dia..

result DNA of my siblings..haish,kecik la plak..try click kalo nak beso

tapi,alhamdulillah..Allah itu Maha Pengasih..jenis chronic myleod luekimia's type yang dihadapi oleh angah dia hanya menjadikan pemindahan sum-sum tulang sebagai back-up plan..alternatif lain telah dijumpai walaupun masih didalam kajian..pemindahan sum-sum tulang hanya akan dilaksanakan apabila responsi terhadap alternatif lain tersebut bersifat negatif..

dan alhamdulillah sekali lagi kerana angah dia setakat ini mempunyai responsi yang berkadar terus dengan proses pembuangan sel-sel darah putih yang tidak matang..kepositifan ini akan terus dijadikan pemerhatian untuk para doktor bagi menganalisis tindakan apa yang perlu disusuli selepas ini..samaada meneruskan glivec (click ntuk bace entry sblum2 ni) ataupun bertukar kepada pemindahan sum-sum tulang..

dan harapan angah dia,moga responsi yang bersifat positif ini akan terus kekal sampai bila-bila..biarlah kesan2 sampingan yang kadangkala agak menyesakkan serta sangat2 meruntun hati terpaksa dihadapi..andai ditakdirkan pemindahan sum-sum tulang untuk kami berdua,biarlah masa dan ketika itu dia sudah mula dewasa..

video bawah nih menunjukkan ketabahan dia ketika kali pertama mengorbankan sedikit daripada darahnya untuk diujikaji..sayu betul hati angah dia tyme dia kene cucuk ngan jarum tuh..dia memang berani..senyum je pada mulenya..tapi gara2 pengaliran darahnya yang agak perlahan dan kesakitan yang melanda,senyum mula bertukar tangisan..huuu,menyentuh hati betul..ni baru je amik darah sket,belom amik sum2 tulang yang gune drill ntuk tembus tulang blakang..huu,ngeri..xsanggup nak bagi dia merasai kesakitan lagi..moga ini kali pertama dan akhir dia berkeadaan camni..ameen





dia yang bernama asma' adilah..
da one almost in my heart..
aku sayang dia~

al-huda: 2 more days appoiment wif mr drill which would seek 4 my bonemarrow..may Allah ease~

Tuesday, March 24, 2009

hari ini hari selasa~


hari ini hari selase..

dua hari lagi hari khamis..
ada apa dengan hari khamis??
hari khamis same dengan 26 mac..
itu hari ulang tahun seorang budak kecik..
budak kecik itu bernama asma' adilah..
dan hari khamis juga adalah hari perjumpaan ibu bapa dengan guru di tadika elit permataku..
jom kita tengok budak kecik tu dapat nombor berapa..
kalau sebelum-sebelum ni di awal kemasukan ke tadika, keputusan memang membanggakan..
dapat nombor 1 dalam kelas..
tapi makin lama agak menurun..
ujian-ujian seterusnya nombor 2, kemudian 4, dan kemudiannya lagi 6..
tapi mama kata sebab budak kecik dah masuk strimming class..
oh,okeyla kot kalo macam tuh..
tadika pun ade strimming class..hebat2
pernah tu cikgu kelas dia siap tulis kat buku rekod..
suka mengarah dan kurang fokus..
selalu berbual dengan kawan di sebelah..
wah,wah,wah..
komain lagi budak kecik ni..
tapi sekarang mungkin sudah bertambah okey..
kami semua dah torture ngan warning sama budak kecik..
dan kalau keputusan kali ni menurun lagi..
menangislah angah dia..
penat ajar dia malam-malam sepanjang minggu ujian tuh..
rasenye budak skola rendah ngan menengah pun tak study macam tu..
nasiblah kalau angah da start train budak kecik..huhuh
oke,tamat cerita hari khamis..

masuk pula cerita hari sabtu..
ada apa dengan hari sabtu??
hari sabtu sama dengan 28 mac 2009..
ada kenduri doa selamat dekat rumah..
jadik sesiapa yang berkelapangan dan berkesempatan..
meh jemput datang rumah..
hari sabtu pukul 12 tengahari..
sempena apa??
sempena hari ulang tahun budak kecik yang ke-6..
wah,mandat besar rupanya dia..
lagik??
sempena angah kepada budak kecik agar selamat..
sebab angah dia mahu pulang ke bumi nun kat timur tengah sana..
tapi sebelum tu, angah dia kene buat bonemarrow dulu..
doktor kata nak cek sum-sum tulang..aduhh
erm,bile tu??
hari rabu minggu depannya..
hari rabu sama dengan 1 april 2009..
lebih kurang seminggu dari sekarang..
angah budak kecik dah mula takut..
tapi xpe,insyaallah angah dia budak tabah..
semoga angah dia baik-baik saja..
ameen..

erm, dah xtahu nak cerita ape..
cerita hari khamis sudah, cerita hari sabtu pun sudah..
cerita hari rabu??
xpe,nanti kita tunggu hari tu macam mana..
semoga hari ini dan hari-hari mendatang akan terus bersinar..
insyaallah..

okey,da abes pun cerita..
maka??
wassalam..

-typing off-

Sunday, March 15, 2009

n again..


kami pernah dididik agar tidak menjadi manja..selagi termampu,lakukan saja 'kerja2' yang sememangnya harus diutama..walaupun ditimpa sedikit ujian kesakitan ringan,ber'gerak' itu satu keperluan..

berpegang prinsip itu,jiwa meronta mengingkari,hati berkeras mahu pertahan..
dan akhirnya sekembali dari 'perjuangan', diri terus tersungkur lemah. kedegilan tadi terus dijadikan isu asbab musabab tersungkurnya sekujur tubuh. walau badan terasa kuat,namun hakikat harus diterima.

2 hari 2 malam terlantar sekali lagi di sebuah pusat rawatan terus jadi pengajaran. jikalau dulu,seorang aku boleh bergerak ke sana ke mari bebas sesuka hati, namun sekarang segalanya berubah. kerana aku bukan aku yang dulu.. ada batas yang perlu dipatuhi, ada hati yang perlu dijaga. adakah aku semakin manja??

tiket penerbangan ntuk pulang semula ke bumi ijazahku baru sahaja dipastikan namun boleh saja dibatalkan bila-bila.selagi wang belum bertukar tangan, selagi itu keputusan boleh diubah-ubah.. gerunnya pabila memikirkan.

dan ujian yang datang kali ini membuatkan akal berfikir semula,hati mula mencongak, jiwa kembali berkira-kira..betulkah keputusan yang aku ambil?? sejauh manakah keyakinan aku?? aku jadi makin takut..takut2 jikalau aku terpaksa menyusahkan buat sekelian kalinya orang-orang yang aku sayang..orang-orang yang sememangnya sudah banyak berkorban..sanggupkah aku??

dan selama perkampungan di wad,ahli2 keluarga turut menemani..ayah,mama n asma'..kakak dan amad ade program masing2 keesokannye..kakak dengan program pembinanya dan amad pula dengan progam krimnya..dan sebetulnya aku sepatutnya menyertai salah satu progam tersebut kerana menjadi urusetia..namun,hajat hati untuk bertemu adik2 yang masih di alam persekolahan terpaksa dikuburkan begitu sahaja. mungkin rezekiku bukan pada waktu ini..

dan sememangnya aku perlu belajar menerima hakikat..mungkinkah aku terpaksa bermanja selepas ini??dengan ketiadaan antibodi pembina ketahanan dalam badan menyebabkan aku mudah diserang virus2 atau bakteria2 yang sentiasa ada di mana2..malah sukar pula dinyahkan pabila sudah terkena..yang lantas akan menjadikan aku lemah walaupun aku rasa aku masih kuat.mampukah aku meneruskan langkahan kaki??tegarkah jiwaku??

selepas semua ini berlaku,ayah sudah mula memutus kata dua..sekarang pilihan terletak pada diri..biarlah masa dan keadaan yang menentukan..petunjuk harus dipohon.semoga jalan2 kehidupan yang bakal dilalui adalah yang terbaik buat diri..may Allah bless~

--------------------------------------------------------------------------------------------
al-huda: semoga semua dipermudahkan..sgt2 menghargai mereka2 yang banyak berkorban..semoga Allah mengganjar balasan baik buat semua

catatan : aku budak tabah IV



15 nov ’08 bersamaan 17 zulkaedah
Seperti biase, ramai sahabat,senior,junior datang berziarah sepanjang aku kat icu tuh.. yang datang berkali2 pun xkurg juga.. xputus2 aku menerima kunjungan mereka yg datang dari pelbagai arah..ditambah lagi dengan masakan2 lauk pauk yg turut di bawa serta sokongan padu dari semua membuatkan aku terharu sgt2.. xde ugkapan melainkan terima kasih yg dapat kuungkap.. smoge Allah mengganjarkan balasan baik buat semua..terima kasih!!
Hari tu seperti hari2 lain selama aku di situ, Dr Ali Mishal datang menjengukku.. biasenye, dlm sehari 2 kali dia akn dtg menemuiku bertanya khabar dan bertanya tentang perkembangan diriku..skali pada waktu pagi sebelum dia masuk ke pejabat n skali lagi pada waktu petang sebelum dia pulang ke rumah.. dan hari tu,dia datang lagi.. membawa perkabaran yang agak mengejutkan aku.. dia kate nnt kamu nak balik msia kan..suke x?? nnt nak tukar wad sbb nak bg aku biasekan diri sbb nk fly jln jauh isnin nnt.. tekejut aku.. mane xnye, selama aku kat ctu aku cume harap nak kuar dari hospital n balik umah kat irbid.. tu pun aku da cukup syukur.. bile dengar kate nak balik msia tu,terus aku tanye mama yg ade kat tepi tu.. btul ke ape yg dr Ali katekan tadi.. mama senyum n kate ha’ah.. dat’s why la ayah beriye nak g irbid petang jumaat semalamnyaa.. rupanya nak amik barang2 aku.. mintak tolong niswan n k.tmah n9 packingkan brg2 aku.. mula tu aku ingat ayah sajela nk g irbid sebab sblum ni ayah mmg da penah dtg jodan atas urusan tertentu tyme aku 1st year dlu..tapi sebab kejap je, aku yg turun n bmalam kt amman ntuk jumpe ayah.. tyme tu ayah dtg ngan ustat lah n cik raman n mmg full pun urusan derg.. mmg xsempat ayah nk g irbid.. tu sebab aku pikir ayah nak qada’ g irbid.. xtepikir lgsung ayah da berpakat ngan memasing nak bawak aku balik msia.. hu3
n petang tuh, aku ditukarkan ke wad ICUN..masih lagi icu tapi icu pertengahan.. excited gakla tyme tuh sbb aku ingat aku akan dibebaskan dari segala tiub n wayar yg berselirat kat wad baru nih..rupanya same je cume berkurang la skit..papepun alhamdulillah.. smpai ke malam, masih xputus sahabat2 dtg berziarah.. ciap ade yang kate nak teman aku malam tu kat ctu but nurse plak xbagi..x macam kat icu sblum tu bole je kalo sorg nak teman n mmg spanjang kat sna, mmg aku akan diteman sumone(x niswan,mama).. smpai nak nangis jimah aku tgk bile xdapat teman aku malam tuh(credits to Azimah aka naib presiden mmy*wink*)n yg len2 yg datang ziarah pun menambahkan lagi keharuan ku bile memasing sanggup tggu dari siang ntuk masuk menjenguk aku kat dlm wad.. derg kate ramai sgt kat luar..masing2 tggu turn nak masuk memandangkan icu bukanla bole masok ramai2.. tapi selama kat icu maupun icun aku rase da xmacam icu da sebab xputus2 org dtg.. guard kat luar tu pun da faham, kalo dak malizzi dtg reramai ni mesti nak ziarah nabilah..hu3..terima kasih semua..

16 nov ’08 bersamaan 18 zulkaedah
Hari ke-dua di icun.. malam yg xditemankan sesiapa buat pertama kalinya.. dan mungkin malam yang agak-bole-tidur even terjage berkali2, kerana mungkin di sini penderitaan ku agak berkurang..huhuh..kalo kat icu sblm tu, mmg cian sgt2 kat niswan yg jadik peneman aku..da la dye tdo kat krusi je,pastu sket2 kene kejut ngan aku sbb nk mintak tolong btolkan kedudukan katil yg bole digerak2kan ikut keselesaan(cam kat flight bole tekan2 tuh) tapi aku xrase selesa pun gare2 kesan ‘drill’ di bhgn blkg badan.. haila mmg demand btol aku tyme tuh..sori niswan..jasamu tetap kukenang..=)
Paling awal sampai pagi tuh, ayah mama sebab derg mmg dok kat sweileh je.. then lepas da berlame2an kat ctu, ayah cdg nak g balad amman..bawak mama skali..yup,aku mmg stuju sgt2..drpd dok teman aku kat spital ni je, baekla mama ikot ayah g tengok2 sket camne amman,Jordan nih.. lgpun ni 1st tyme mama datang..kalo ikotkan, mama mmg penah kate nnt nk dtg Jordan..n kalo ikot perancangan ingat nak dtg jodan tyme aku grad taun 2010 nnt.. tapi perancangan Allah jualah yg menentukan.. mama dtg jordan ntuk pertama kalinya lebih awal dari yg djangke..
Sementara ayah mama ke balad, terdapat junior2 turut dtg berziarah.. terharu lagi.. dan tengahari smpai ke malam pun,masih ramai sahabat2 xputus2 dtg berziarah.. lagi2 esoknya aku akan ‘berangkat’ ke tanah air..
Dan kesempatan kunjungan ukhti2 tersayang, aku tggalkn pesan2an yg sepatutnya.. dan memandangkan mereka antara org yg rapat dgnku dan dipercayai (bukan bermakna org len xrapat atau xdipercayai tapi aku rase dr derg ni aku bole dapatkan jawapan yg aku nak kot-sebab org len sume pun xnak bgtau aku..huhuh).. aku tanyekan ape sebenarnye yg derg dengar n tau pasal aku..means aku nak tau aku ni sakit ape sbnarnyee.. da nak sminggu terlantar kat icu tapi xde org bgtau aku,aku sakit ape..huhuh.. tapi derg ni pndai cover..he3..same mcm org len,mmg aku xdapat jawapan jugak..mereka mmg berpegang dgn pakatan yg da dibuat kat luar sane b4 masuk ziarah aku kat dalam..xpe,aku faham..sume pun mesti ntuk kebaikan aku gak..hu3
xsangka, bole jadik bnde2 camni kat aku..bese kat tv or kat cite2 novel je aku tau yg patient xtau ape sakit dye sebab sumorg rahsiakan dari patient tuh sebab xnak mburukkan keadaan..hu3
Tapi bile sumorg pon diam je pasal bnde nih,aku pun xbanyak tanya sgt sebab yela mane tau aku btol2 xde pape ke..maybe xserius mane pun..mmg pon..watpe nak pikir ye2.. lgpun dr ngan ayah xckap pape pon.. aku hanya akur dengan keadaan..

17 nov ’08 bersamaan 19 zulkaedah
Ciap2 pagi tu dengan perasaan yg xtau nak kate pe.. nak balik msia la katekan..he3. da mintak tolong mama ironkan baju n tudung sume.. da lame sangat pakai baju rasmi ward musytashfa islami nih.. terase nak pakai baju sndiri pulak.. lagipun nak balik msia, faham2 jelakan.. b4 kuar wad n da ciap2 tuh,aku sempat g balik kat icu tempat mula2 aku masuk tuh.. sajela nak wida’ nurse2 n staff kat ctu..yela,derang sume byk bejase kat aku.. blom lagi layanan yg extra muhibbah tu.. teharu sgt.. rase mulianye derg2 yg jadik nurse tuh..
skali tghari tuh, banyak pulak cabaran2 yg mendatang lg2 nak berurusan dengan org arab nih.. ait,xnak kasi aku kuar spital ke..hu3..then,lepas berunding berkali2 make aku dilepaskan kuar n ditolak ke ambulance untuk dibawa terus ke airport.. ni kire 1st tyme aku naik ambulance..huu, cam vip lak rasenyee..hee3.. sahabat2 lain ade yg terus tggu kat airpot n ade gak yg g skali dr hospital..nek keta ape xpulak aku tau.. tyme tu yg skali dgn aku dalam ambulance mama n maklong aka wife tuan haji sulaiman.. ktorg bertiga je yg nek ambulance tuh.. mak ai, skali driver tu bawak macam ribut.. laju campur berenjut2.. aku yg sakit nih bertambah sakit jadinye.. yela,kesan kene ‘drill’ kat blkg badan aku tuh mmg xilang2 lagi sakit die.. mama n maklong pon da pening2 dok dalam tu..da dasar arab bawak kete..huh
sampai kat airpot, perasaan aku xtau nak kate ape..xtau la aku gembira x nak balik msia.. n aku rase cam sedih pulak sebab nak tggalkan Jordan,dgn study aku ntah mcm mane lepas nih..ntahla..tapi ade org pernah pesan biar balik msia smpai sihat btol2 dlu baru best nk smbg study balik.. belajar ni sementara je,kesihatan yg kite nak bawak smpai akhir hayat.. yup,aku stuju even agak pahit ntuk aku telan..semua ni dah ditentukan..
n kat airpot tyme tuh da ramai yg tggu.. ktorg wida’ skit n aku pun masuk tmpat entrance.. ayah da pesan jgn obvius sgt..takut kalo die tau sakit nnt die xkasi aku fly.. make aku pun buat2la cam bese sambil berjalan dgn confidentnye.. cam robot pun ade aku rase.. dengan jalan satu2 n btol xbtol sgt campur tangan aku yg ‘besar’ cam pepaya sbb bgkak2 tuh.. hu3
alhamdulillah, semua dipermudahkan.. aku lepas naik flight.. tyme tu kat economy class je skali ngan mama ayah n ust fauzi yg ade skali tyme tuh.. perjalanan lebih kurang 3 jam sebelum smpai ke doha untuk transit selama 5-6 jam..
sampai kat doha,kaki stat bengkak2 balik..mane xnye,dok lame sgt dlm flight dgn kaki melunjur ke bawah..agak2 tu sebab bgkak balik kot.. seb bek sbb after tuh aku dapat bisness class ntuk flight seterusnye ntuk ke kuala Lumpur.. so,tyme transit tu dapatla dok kat lounge yg mmg khas ntuk org2 yg bisness class punye.. mmg cam vip btolla.. hu3..kat ctu aku cube regang2kan mane yg patut.. penat gak menunggu duduk lame sgt kat ctu.. blkg badan aku yg kene drill tu pun still saaakit lg..duduk pun mmg serba xkena.. alhamdulillah, da lame2 cam pak pacak ktorg tggu kat ctu, dengarla gak panggilan masok ntuk penumpang2 flight yg aku will naik.. kali ni xmacam org bese..ktorg pegi kat pintu masuk flight bukan naik bas cam org lain tapi naik ade satu cam crane ke pe bnde ntah..dari jalan bese tuh,tbe2 ktorg terangkat sndiri dari bawah ke ats smpai btol2 depan pintu flight belah lain..pastu lintas dr crane tu masok flight gune jejambat yang die kuarkan tu..huh,xle tahan..mmg pengalaman btol la..special case la katekan..he3
to be continued..

Thursday, March 5, 2009

catatan : aku budak tabah III

:: unit rawatan rapi ::


Mushtasyfa Islami Amman, Jordan

11 nov’ 08 bersamaan 13 zulkaedah
Alhamdulillah, akhirnya kaki kami menjejaki jua musytashfa islami.. lantas tingkat dua kami jejaki atas arahan Dr Ali Mishal.. setelah mendaftarkan diri sebagai pesakit baru (pertama kali dptkn rawatan kat cni), kami duduk2 melepaskan penat di ruang menunggu sambil menanti panggilan giliran namaku untuk berjumpa dengan Dr Nihlah Najm.. xlama lepas tu, muncul Dr Ali Mishal bertanyakan khabar serta keadaan diriku.. dan beberapa ketika, namaku dipanggil..
Masuk ke dalam bilik Dr Nihlah.. Dr Ali menerangkan serba sedikit tentangku kpdanya.. setelah mengambil sedikit history drpdku, Dr Nihlah mula meng-check2 diriku sambil bertanya2 tentang keadaanku..

Kemudian, dia bercakap2 semula dgn Dr Ali dalam bahasa Arab ammiyah (kot-sbb xpaham) n perlahan2.. mcm berbisik2 pun ade.. musykil kami.. huhu. Kemudian, aku diputuskan oleh dr untuk ditahan masuk ke wad. Perasaan tyme tu?? Biase je kot.. sbb cam da agak..
Ade gak tanye Dr Ali, aku sakit ape sbenarnye.. then, die ade snaraikan dlm 5 kot – suhu tinggi-demam yg xmenentu, rhyumatic fever-demam sendi, spleen bengkak, sesak nafas n ape ntah lagi xigt..hemoglobin rendah kot.. Sempat gtau ayah n snaraikan 5 bnde tuh.. tbe2 jadi skematik letronik! tyme tu manela tau bnde2 tuh symphtom ntuk penyakit pape ke.. ktorg bukan dak medic pon.. huhu

Duk kat wad, adela skit2 amik darah.. then, ade gak g x-ray n ultrasound (yg cam tgk baby tuh..he3).. balik wad, smbung borak2,mkn coklat yg k.jui bagi b4 btolak tghr tuh,bace2 skit kitab2 yg sempat terbawak ngan niswan yang setia menemani.. sambil2 tu ktorg ade gak amek2 gmba kat dlm wad tuh.. jadik jakun kejap.. maklumlah,due2 1st tyme dok wad..huhuh

Ntah knape tibe2 beberape nurse serbu kat katil ktorg n kate, okey kite akan ke ICU skrg.. cuak, panic, worry, sume pun ade tyme tuh..knape lak tetibe nih.. sampai kat ICU, aku dibiarkan seketika..Xlame lepas tu, seramai2 nurse dan dr menyerang masuk ke bilikku yang agak khas di ICU tuh.. tyme tuh, niswan diarahkan keluar dari ctu.. bertambah2 panic aku jadinye..

Ntah bile aku pun xpasan nurse tu cucuk bius.. sebab afte tuh aku cam sedar xsedar.. dgn baik hati dan taatnye, aku ikut je arahan dr2 ngan nurse even perasaan takut menyelubungi diri.. dan ada satu mase tuh aku rase bhgn blakang aku cam kene drill je..huhu.. pastu ade gak die cucuk gak kat tgh2 dade aku.. tatau la derg nk watpe.. aku sedar n rase je ape yg derg sume wat kat aku tyme tuh tp xrase sakit.. dan malam tuh gare2 suhu badan aku yg meningkat, dengan tanpa rase belas ihsannye aku kene simbah ngan air..bole nurse2 kat ctu curah air sejuk dari baldi kat satu badan aku..haila org arab nih.. dan setelah disimbah air sejuk di kala cuaca mula sejuk di luar gare2 winter tuh,terus aku rase cam makin lemah n xleh nak gerak2kan sgt badan..tyme tu aku xtaula aku ade simpan sakit ati x kat nurse2 kat ctu or x..sebab ape yg derg buat kat aku malam tuh mmg btol2 melemahkan aku..ditambah dengan aku yg xtau ape2 sebab-musabab kenapa aku ditolak masuk icu mlm tuh..dan barula aku tau camni rupenye masuk spital..rase nyesal g spital pun ade tyme tuh..huhuh..dlm pada tu, aku agak sukar ntuk bernafas..dada kembali sesak..

xlame tuh ade sorg dr (xigt name die) masuk kuar n ade ckp ngan niswan kot tyme tuh..aku pun xtau.. then, die kate nk tpon ayah aku.. erkk, serius sgt ke aku nih.. niswan ade gak masuk bilik jap,aku prasan je die cam baru lepas nangis.. trus aku tanye knape.. bole die bagi alasan kate die xde tmpat nk tdo malam tuh.. tipu!! Aku tau ade bende yg die tau tapi aku xtau, even die kate xde pape.. tyme tu air mate aku asyik mengalir je.. mule pikir macam2.. dan ntah bile pon aku xpasan aku xsedarkan diri (xtaula tu xsedar ke tdo..huhu)

12 nov’ 08 bersamaan 14 zulkaedah
Aku tersedar pagi tuh dengan rase yg teramat sakit kat tekak.. tyme tu baru pasan aku xleh cakap.. mulut aku da kene sumbat ngan alat pernafasan yg tiub die smpai ke tekak tuh (tataula ape name die) yang penting, aku rase sakit sgt n kering tekak aku.. ntah ble derg pasang bnde tuh dlm mulut pun aku xpasan.. setahu aku b4 aku ‘xsedar’ malam td cam xde je alat tuh n aku still bole cakap.. tyme pagi aku da tesedar tuh, niswan ade kat ctu.. ktorg cube berkomunikasi.. die cakap, aku tulis2 je kat buku.. huu,sadis btol tyme tuh.. niswan bgtau ayah aku will datang Jordan.. ye,aku tau tu sbb cam dengar dr tu ckp ngan ayah part tu kt tpon.. tp bnde2 lain, mmg aku xdengar n xprasan.. n rupenye paklong (Tn Hj Sulaiman-pengarah MSD) ade datang hospital malam tadi..tapi beliau xdbenarkan tgk aku..beliau hy berbincang2 ngan dr,menurut niswan..

niswan byk bg kate semangat, suh ingat Allah byk2, selawat.. die ciap bgtau kalo aku nangis, sedih, takut ke or pape, nnt ade satu mesin tu bunyik.. a’ah, baru aku prasan.. xsangke ade mesin macam tuh..huhu.. dlm aku cube nk tenangkan diri, tbe2 ade nurse dtg masuk bilik.. cuak aku.. mesin tu terus bunyik.. makin dekat nurse tuh makin laju bunyik mesin tuh.. huhu.. tyme tu x ingat nurse tu amik darah ke wat line ntah.. line 2 ntuk masukkan darah,platlet, air,antibiotic dlm badan.. dis means darah arab ada gakla mengalir kat dalam badan aku nih..ye x??hee=).. smoge darah2 tu merupakan darah2 mereka yg beriman dan beramal soleh.. Ameen
Aku ade mintak niswan tanyekan, bile bole tiub pnafasan yg xtau pe name die tuh akan ditanggalkan.. nurse tu kate, nnt tggu dr dtg n tggu punye tggu (lame gakla-besela arab), akhirnye tiub tu pun dikeluarkan dr anak tekak. Huh,lega.. tapi terus pulak diganti dgn alat pernafasan yg len- yg jenis masker tuh.. means aku da bole cakap.. terus aku mintak air kat nurse tp die xkasi n kate kt aku.. skrg mase ntuk bernafas bkn mase ntuk minum air.. frust sgt tyme tuh.. beriye aku xsabar nk bukak tiub tuh sbb igt nk minum air , skali xbole pulak..
Aku stat bole makan n minum petang tuh..alhamdulillah..

Sepanjang hari tu, beberapa sahabat(termasuk k.ifa my housemate) turut datang berziarah..derang ni ciap ponteng kelas lagi..huhuh..pape pun,terima kasih sume!!

13 nov ’08 bersamaan 15 zulkaedah..
Meneruskan kehidupan yg tidak seperti biase.. hanya terlantar di atas katil dan tidak berpeluang untuk bergerak ke mane2.. apetah lagi bhgian blakang badan yg di ‘drill’ tempoh hari meninggalkan kesakitan yg amat.. bukan setakat hanya bergerak ke kiri ke kanan, malah nak baring dgn lurus pun terase sakit. Ditambah lagi dengan seluruh badan aku yang membengkak2.(mayb kesan sebab banyak kali sgt kene cucuk..skit2 amik darah) Semua pun serba xkena dan xselesa.. alat pembantu oksigen jenis masker masih lagi dipaksa pakai oleh dr dan nurse yg bertugas.. rimas juga adakalanya.. dan hari tu turut datang duta Malaysia ke Amman, Dato’ Hasnuddin dan Datin Rusnah bersama pengarah MSD (Malaysian student department kat Jordan nih) , Tuan Haji Sulaiman.. datin siap offer kalo nak ape2 atau teringin nak makan ape2 cakap je.. die bole tolong.. tapi, apekan daye.. sedangkan makanan hospital yg bole-tahan-sedap tu pun xlalu sgt nk makan.. ape yg aku pikir, cume nak kuar dari ICU jek.. aku nak hidup cam biase xnak lagi diselubungi tiub2 mahupun wayar2 yg berselirat menembusi badan..

Petang tu, ayah n mama sampai bersama Ust Fauzi.. ikhwah yang g amik kat airport.. tyme ayah mama smpai taktau nak cakap ape.. gembira pon ye, terharu pun ye.. lepas borak2 beberapa lame, mama ayah mintak diri dlu senja tuh.. malam tu, niswan yg sejak dari awal menemani akan menjaga ku lagi malam itu.. bagi memberi peluang ayah dan mama berehat2 dahulu setelah kepenatan berjalan jauh.. mereka bermalam di rumah ukhti Marwah kat sweileh.. xjauh dari musytashfa islami.. dan hari tu jugak serta hari2 seterusnya, ramai sahabat2 datang untuk berziarah.. terima kasih semua!!

to be continued..

Monday, March 2, 2009

glivec oh glivec~

hari sabtu same dengan 28 februari 09, my parents n i went to hospital ampang..
ade workshop ntuk manusia2 yg bergelar patients of chronic myleod luekemia aka CML yang di bawah progam max foundation..

once max foundation approve, kami semua menerima imatinib aka glivec F.R.E.E of charge..yang menelan sebanyak RM 280 sebijik ntuk 400mg n makan tiap2 ari sebijik..(tapi skrg da naek dos-600mg) even take long tyme waiting 4 da approval mule2 dlu,but skrg alhamdulillah sgt2. foundation nih progam dr USA..(haila nasib badan xpat lari dari memboikot..huh) n xsemua org yang boleh dok dlm prog ni..ade terma n syarat yg msti dipenuhi termasuk hanyela ntuk org2 yg bekerja non-government aka swasta..i am da 82th person in malaysia yg berjaya masuk ke dlm progam nih=)..yg org2 bekerja kerajaan,of course la ditanggung kerajaan ye x??xpela,nak wat camne kerajaan da xsudi nak tanggung kite even kite ni pun rakyat msia yg jugak bayar cukai tiap2 tahun..huhu..lari topik pulak=)

dan sebab ape bole dapat free camtu2 jek padahal harge pasaran sgtla mahal(kalo kat jodan stelah diconvert2 smpai JD100 bersamaan dengan lebih kurang RM500) dat's whyla tyme kene tolak ICU kat jodan mencecah smpai ribuan ringgit..2 hari aje=2 bijik aje dah sribu ringgit..n bape lame lak kat ctu..tapi seb bek dapat discount..huhuh..jawapannye sebab ubat glivec tuh masih lagi dalam experimen yang mgantikan kemoterapi yg biasenye pesakit2 luekimia jenis lain terpaksa hadapi smpai botak2 kepala..tapi actually,ubat nih okey je n membantu cume setakat ni kami2 yg CML nih xleh nak stop dari makan ubat nih..sampai ble kene makan pun xtaula,maybe whole life kot as long as positive response..kalo x, terpakse la buat bonemarrow transplant aka pemindahan sum2 tulang(smoge xsmpai tahap ini..ameen) once xmakan sel2 darah putih akan naik melambung2 balik..sebab ubat ni bukanlah cure but just a controller..

dan oleh kerana ubat ni agak kuat sebab boleh smpai bunuh sel2 yg xmatang dalam badan mestilah ade side effect die kan..
n inilah yg selalu dilalui oleh kami2 yang menelan glivec..

loya-sudah semestinye
muntah-selalu sgt(kat mane2 pun bule mntah hatta kat tepi jln raye kalo da xtahan sgt)
sakit2 sendi-baru2 ni cam beberapa sendi agak sakit even xbgkak maupun lebam
sakit kepala-xwajib sunat agaknyee~huu
pembengkakan-mule2 dlu smpai tangan badan sume cam pepaya daa jadinye

n ade lagi beberapa side effect die tapi xdialami oleh saye=)

emm,ade lagi satu kot tapi ni effect jenis baik punye..
kulit jadik makin cerah sket..mule2 xpasan gak skali ramai lak org yg tego..hu3
n tyme kumpul ramai2 tu pun memang sume major melepak2 muka derg..hee
org yg bagi talk tu pun kate ni mmg effect glivec..dye ciap kate kalo org india daa macam melayu,yg melayu lak da macam cina n yg cina lak macam org puteh..dan sesungguhnya glivec ni lagi berkesan dari SKII,kate beliau..huhuh..watever laa~

tyme g workshop tuh, mmg best la gak sebab macam2 yang kami share..yela,sume yg kat ctu adelah dari golongan yg same..merasai sakit yg same..n sbnarnye jenis kami adalah agak baik kalau nak berbanding dari jenis2 luekemia yg lain(luekemia ade beberapa jenis)..sgt bersyukur~
tapi dlm byk2 pbincangan kat ctu, ade satu yg agak menyentuh hati..nak nanges!!tapi sebenarnya bila kita da redha, sepatutnya kite kenela belajar terima hakikat kan??isk..isk.. da, tukar topic laen..aku budak tabah..lalalalalala~

orait,da taktau nak conteng pe lagi..gambar n article pndek kat bawah ni telah dicilok dari http://www.maxfamily.org/


Max Family again, has successfully organized another workshop for CML patients and caregivers in Hospital Ampang Auditorium. Almost 100 participants came and benefit from this workshop which includes educational sessions from doctors, dietitian and motivational session.
We in Max Family would like to express our thanks and gratitudes to all doctors, nurses, speakers, MAx Family committee and volunteers for the time and efforts spend to make this workshop another success. And of course, to all CML patients and their loving caregivers, without you and your support, none of Max Family events can be realized.
Thanks everyone!! We'll have more workshops and events this year, hope to see all of you again.


ok,till then..
typing off..

---------------------------------------------------------------------
al-huda: cube carik muke bersemangat budak tabah kat line mane..hu3

Tuesday, February 24, 2009

catatan : aku budak tabah II


masih lagi di irbid..

6 nov ‘o8 bersamaan 8 zulkaedah
Tamatnya fatrah exam dgn berakhirnya fiqh jihad.. pulang ke rumah dengan hati yang lega walaupun sakit kepala menyerang semenjak malam tadi.. ntah kenape,nafsu meronta tatkala melalui kedai ‘nazek’ yang terletak berhampiran dengan bangunan rumah..lantas 2 batang t**** kucapai.. hanya sebatang t**** yang mampu dihadam sebegitu sahaja gara2 batuk yang telah berkurang sebelum ini mula menyerang kembali..huhuh..dan petang tu, mula terase cam xsdap badan..

bagi meringankan beban ukhti yang dikasihi, kutunaikan dahulu amanah yang telah diberikan.. satu kemestian sebagai seorang saudara yang memahami untuk membantu saudaranya di kala kesulitan.. seusai melaksanakan tuntutan tersebut, aku mengambil kesempatan untuk merehatkan diri bagi menghilangkan rasa pening kepala yang melanda diri.. (dan buat ukhti tersayang,tiada apa yg perlu diserba-salahkan,kerana hati telah diikhlaskan tika itu..segala yang terjadi adalah kehendak Dia Yang Maha Kuasa)

Malam giliran ruhani pula bersantap.. kugagahkan jua diri untuk menggarap sebanyak mungkin serta belajar untuk lebih memahami jalan yang sedang ku lalui kini..


7 nov ’08 bersamaan 9 zulkaedah
Selesai solat subuh berjemaah bersama akhwat2 tersayang, ku minta izin untuk ke bilik air tatkala perut meronta ingin memuntahkan isinya.. terasa pahit di tekak dan mulut.. ntah cecair ape yg kluar beberapa kali luahan muntah itu..

Air dihulurkan buat penghilang rasa pahit.. xlarat.. tdo lagi slps subuh tu bagi menghilangkan rasa pening.. jazakillah khayr buat penghulur2 bantuan serta pemberi2 semangat..
Seorang ukhti lagi sempat berpesan..apa kata kalau aku mulakan jogging..mungkin membantu mengurangkan bebanan sakit kepalaku..ya,aku turut bersetuju..sudah lama amalan jogging seperti yang selalu kami sekeluarga jalankan setiap minggu di Malaysia tidak kuamalkan di Irbid..ntah,rase cam pelik je kalo pagi2 jogging kat cni..jarang nmpak org buat..tu sebab aku pun turut pencen jogging kot..huhuh..

Namun,niat tinggal niat pabila baru aku perasan dan sedar lutut belah kiri cam sakit pulak.. rase cam xde lak terlanggar or terhantuk ape2.. tapi okey lagi la sbb still bole jalan.. Alhamdulillah..
Sepanjang hari tu, sekejap okey skejap key-o..


9 nov ’08 bersamaan 11 zulkaedah
Sakit di kepala masih on-off..

Lutut pula terasa makin sakit.. ade gak tengok2 kalo ade bengkak or lebam, but nothing.. tapi bile gerak tu, saakit sgt.. aku kuatkan semangat, masih ade kaki kanan ku sebagai sokongan.. tetap jua melangkah ke jami’ah.. biarla jalan xbetul ke ape..

Tamat muhadarah ahkam tarikat wa mawaris yg juga madah fevret ku(sbb ade kire2), kepala terasa sakit yang teramat.. ditambah teringat paper fiqh muamalat II yg akan dikembalikan pd hari tu, rase takut turut menyelubungi diri.. mane xnye, tyme jwp exam tuh, taktau jawap ape.. malu gak ngan lecturer.. dengan rase takut ditambah lagi dgn sakit yg makin menjadi2, terase cam nak ponteng klas pulak.. tbe2 sahabat sekuliyah tyme tuh, arikah *wink* ajak g markaz sihhi bile tgk aku camtuh.. dgn baik hatinye, die mengoffer dir inye ntuk menemaniku.. org mengantuk jgn disorongkan bantal.. aku apelagi stuju jela.. tapi dgn alasan skt lutut bukan sbb sakit kepala.. yela, nnt org kate br skt kpale skit da jmpe dr..huh.. ktorg juz tggalkn pesan pd Hana’, antra kawan Arab yg terapat untuk memberitahu pemergian kami ke markaz sihhi kpd dr.. mintak maaf dr tolafahah, buat pertama kalinye aku ponteng tanpe sebab muhadarah pd hari itu dan muhadarah2 yg seterusnya.. aku takut nk dapat markah, tapi aku pun sakit gak.. (tu bole kate sebab yg munasabah x?? huhuh..)

Ramai btol manusia yang membanjiri markaz sihhi tyme ktorg smpai tuh.. terus mintak kt kaunter nk jmpe dr ‘izom aka dr pakar bab2 tulang.. senyum dr tuh ble aku masuk.. malu skitla tyme tuh.. da kerap sgt aku pegi markaz sihhi sejak akhir2 ni.. agaknye dlm hati die, asyik2 muke aku je..sket2 sakit budak nih..huhu.. tapi nak wat camne,da sakit.. mestilah ikhtiarkan?? G x-ray lutut, okey je tulang tuh.. tapi dr tuh pesan dtg amik darah esok.. agaknye nk tau punca kot nape asyik sakit je..

Masih berbaki 20 minit.. sempat je masuk balik muhadarah fiqh muamalat II.. make, kami berpecah.. arikah nak masuk kelas balik, aku?? Mintak maafla,xlarat.. mate da terbayang katil kt umah.. kepala pun masih sakit lagi.. kluar je dr markaz sihhi, tbe2 rase sumenye berpusing2.. sume yg di sekeliling aku bergoyang2..cam nk jatuh pun ade.. nasib baik tgn sempat memegang2 kereta2 yang dipark kt ctu.. sambil pegang, sambil jalan..cam dalam drama pulak aku rase..huhuh.. smpai ade satu tempat tuh, stop jap duduk.. terus muntah tbe2.. elok je muntah tu mendarat kat tepi jalan raye tar tuh..huhu.. malu gak ble tyme tu pulak la ade syabab malizzi ramai2 lalu kat ctu.. tapi nk wat camne.. under control!

Terus je tgn laju tpon niswan, mintak teman anta smpai gate besar, xbrani nak jalan sorg2 lagi.. kang jatuh xpasal2.. sory ye niswan, banyak menyusahkan pulak.. tapi, jasa2mu tetap ku kenang!! Sampai pintu gate, tahan teksi.. even umah da dekat je, still fobia nk jalan sorg2.. nak mintak niswan anta smpai umah melampau sgt.. lgpun ade klas lepas tuh.. biarla die pegi klas tuh, da aku ponteng.. so,berpecah.. naik teksi lega skit dpt sandar.. tapi sbelum smpai umah lagi, tbe2 muntah nk kuar lagi.. aku tutup mulut tahan muntah dr kuar.. xkan nk teburai je dlm teksi tuh.. mulut penuh xle nk ckp ngan acik driver tuh nk mintak stop jap.. terus aku cuit n tepuk2 blakang die skit bg isyarat suh stop jap.. teksi stop je, terus bukak pintu n meluahkan sgale2nye.. skali depan kedai simsimah la pulak.. maafla bro imad.. da pakcik tu elok2 benti kat ctu.. pas da lega tup pintu balik, acik driver pon teruskan pjalanan nk balik umah..da dekat je pun.. then, seb bek die hulur tisu kt aku.. terima kasih byk2 la acik driver atas kerjasame yg diberikan..he3

Sampai umah,trus tdo.. da xtahan ngan skt kpale..
Malam tu, tgh2 makan nasik berlaukkan ayam masak lemak cili api masakan niswan, perot rase cam nak muntah lagi.. alamak,tgh2 makan ni la die nk wat hal.. sayang je kalo da makan kuar balik.. cian niswan kang.. skali lg muntah, kuar oat selikat2nye dan sebanyak2nye.. n rase xsebanyak tu pulak aku telan breakfast pg tuh.. huhu
3x muntah hari tuh.. n sakit kpale camtu gakla..

Ntah ble aku sedar, tgh2 jalan nk masuk bilik, lutut belah kanan pulak yg sakit.. sakit sgt ble nk gerak tuh.. dlm byk2 aku sakit sbelum nih, tyme tu la aku btol2 nangis memang sampai bejurai2 air mate.. ntah knape malam tu aku xckup tabah dan xckup kuat nak hadapi sume tuh xmacam sbelum2 nih.. aku cume fikir camne nak jalan da pasni?? Camne aku nak g jami’ah esok?? Selama ni aku bergantung dgn kaki kanan untuk melangkah,tapi hari ni lutut kanan aku pulak yang sakit.. aku xtau camne aku nak jalan pasni.. k.ifa n niswan yg perasan aku nangis tyme tuh, terus bagi peransang.. trime kasih!!

Malam tuh tdo dgn seribu rase.. muhasabah diri.. hati turut memohon agar diberi kekuatan.. smoge segalanya dipermudahkan Dia Yang Maha Pengasih..


10 nov ’08 bersamaan 12 zulkaedah
Alhamdulillah, Allah itu Maha Pengasih.. dan kepada-Nya lah milik segala pujian.. ku panjatkan syukur ke atas-Nya..

Lutut belah kiri semakin baik walaupun masih bersisa sakitnya.. sekadar menyokong serta membantu lutut kanan untuk melangkah, itu dah cukup baik untukku.. kali ini aku bersama niswan yang akan menemaniku ke markaz sihhi pagi itu.. setelah darahku diambil untuk dianalisis dan diujikaji, kami ke kelas bagi menghadiri muhadarah nusus bil inggliziyyah.. tgh hari, kembali ke markaz sihhi untuk mengetahui keputusan ujian darah..

Masuk2 je bilik kat markaz sihhi tuh,terus staff nurse tu tanye kat aku..

“kamu ni xmakan ke??”

tapi die cakap dlm arablaa.. takut aku..garang sgt!huhuh.. patutle,result darah menunjukkan aku low hemoglobin!! Dlm 7-8 camtuh,bese kalo normal 12 xclap aku.. then, dr yang ditugaskan untuk mengkaji kesku (hu,cam seriyes sgt jek..heh) suh amek darah lagi skali.. die xcaye..or bole jadik tetukar darah ngan org lain ke..haish.. tggu jap bape2 lame kat ctu, result darah yg terbaru pun kuar..da same thing.. mmg low hemoglobin di smping low ferum n ntah ke bende lagi..aku bukan dak medic pon..hee. oleh kerana arab ktorg yg berabuk, dr tu suh dtg lg markaz sihhi sok..die smpat pesan bawak skali sesape yg power cakap arab or English,sebab dye nak terangkan kondisi aku..haila dr nih..mcm2..huhuh..

Seperti biasa, segala kata2 dr serta keputusan darah dilaporkan pd ayah.. ayah sempat pesan, kalo ade pape contac Dr Ali Mishal (aka kawan ayah yg juga da chief of musytashfa islami kat Amman), ceritakan ape yang kualami from A to Z.. kena cepat!


11 nov’ 08 bersamaan 13 zulkaedah
Sebelum ni memang da tanye2 gak snior medic psl penyakit yg kemungkinan melanda diri.. ayah pon ade gak sebut.. maybe rhyumatic fever (aka demam sendi).. tapi tggu jela gak dr kate pe nnt..

Maka, pagi tu pergi lagi markaz sihhi.. mule2 nak mintak ukhti juiliana(5th year medical student) temankan..as fulfill da request.. tapi ntah sebab ade masalah teknikal n dr tu cam nak cepat jek,make niswan kate xpe..kite hurung jela sab..okess,no problem..sab pun bole tahan gak arab dye*wink*..then,masuk balik bilik dr, nak tau kata putus dr pasal keadaan aku..setelah bermuqaddimah sekadar berbasa basi ngan dr tuh die pun gtaula..n tyme tuh rase haila dr nih..kalo ckp camtu jek,aku pun faham..seb bek xbawak k.jui skali..xpasal2 nyusahkan die datang jauh2.huhu..n nak tau ape dr tu kate..jeng3.. A-N-E-M-I-A!! Tyme tu xtau nak kate sedih ke x.. hati cuba kuatkan semangat.. Ya Allah, aku redha dengan ketentuan-Mu..

Dalam pada itu, dr bg kata dua, samada dptkan treatment kat ctu n hospital kerajaan berdekatan (but take tyme-dr tu sndri yg ckp) atau pilihla kat mane2 hospital yang kite nak..
Then, I choose musytashfa islami.. contac Dr Ali Mishal perjelaskan situasi dan beliau sedia menunggu kedatanganku di sana.. jazakallah khayr dr!!

Balik rumah, persiapkan brg2 skit sblum bertolak ke Amman.. perjalanan dr irbid ke amman xsmpai 1 stengah jam.. Insyaallah,aku akan cuba bertahan..

Ya Allah, berikan aku ketabahan serta kekuatan dalam menghadapi ujian-Mu..
Semoga perjalanan serta segala urusan dipermudahkan-Nya.. Ameen

to be continued..

lots of tanx~



there are 2 things dat i've received from irbidians..

hanya 2 perkataan yg mampu terucap..

TERIMA KASIH!!

dan al-huda tau, ramai sahabat2 di mana2 jua mendoakan untuk al-huda..

segala bantuan, sumbangan, sokongan, dorongan, doa serta berbagai2 lagi dari mula hingga ke saat ini amat2 al-huda hargai..

sangat2 terharu..

jazakumullah khairan kathira..

semoga Allah mengganjari kalian atas amal2 kalian..

terima kasih..

terima kasih..

dan terima kasih..

-----------------------------------------------------------------

al-huda: i'allah,good news ntuk al-huda dan semua xlame lagi..semoga Allah permudahkan.. may Allah bless~

Wednesday, February 18, 2009

catatan : aku budak tabah I

bismillahirrahmanirrahim..

:: al-kisah ::
irbid, jordan..
segalanya bermula di sini..
Text Color
28 sept ‘08 bersamaan 28 ramadhan..
Terasa kaki di bahagian buku lali seperti sakit-sakit.. tapi bile tengok2 xde pun bengkak atau lebam.. mungkin terseliuh.. xpe,esok bole pergi markaz sihhi kat jamiah (aka klinik kesihatan mini di universiti), fikirku.

29 sept ’08 bersamaan 29 ramadhan..
Selepas tamat muhadarah nusus bil inggliziyyah pagi itu, kaki terus melangkah menuju markaz sihhi bersama roommate tersayang, niswan.. [*wink*]
Kakiku ditengok2 oleh dr hisyam yang bertugas pada hari itu.. lantas aku di refer kepada dr ‘izom (aka dr speacialist tulang) pula.. ish, kite sakit kaki ni main refer2 pulak..kalo ye pon cakapla awal2. namun, kaki terus saja melangkah ke bilik dr yang dimaksudkan.. tanpa menyentuh atau check apa2 yang sepatutnya, lantas dr tersebut menyuruhku ke bilik lain (tak ingat ape name bilik tuh) untuk di bandage kakiku oleh nurse yang bertugas. Maka, pulanglah aku ke rumah dengan kaki yang berbungkus..huh
Malam itu, sedang kami bergelak ketawa (tyme tuh tgh lepak kat bayt insyirah), sekali lagi kami dikejutkan dengan berita yang xnak didengari oleh orang2 yang xbersedia.. esok raye.. !(tahun lepas pon camtuh) nampaknya xtido la malam nih, sebab nak masak2 untuk besok.. maklumlah, mane lengkap raye tanpa nasi himpit, kuah kacang, rendang, kuah lodeh sume2 tuh..he3. ape lagi, angkat kaki jela.. nak kena balik umah tolong2 ape yang patut..
Sampai rumah, kami sehousemate berbincang dan mencapai kate sepakat untuk ‘tarik diri’ daripada progam takbir raye permai.. kebiasaannya, malam itu rumah2 para akhwat malizzi akan didatangi oleh syabab2 malizzi untuk di’takbir’kan.. (takbir versi Malaya punye.. kire terubat gakla rindu kat Malaysia di kala terpakse beraye di perantauan..huhu..) xpela, tahun nix yah dulu kot, gara2 raye mengejut yang melanda..
Dan malam tuh, kakiku masih kemas berbungkus dengan lilitan bandage.. aiyya,camne nak raye sok nih??

30 sept ’08 bersamaan 1 syawal..
Pagi bangun awal, maklumlah raye.. masuk dapur jenguk2 hasil masakan malam tadi..he3. siap2 nak pergi masjid jami’ah. of course la pakai baju raye pagi tuh.. kaler peach, tema raya family tahun ni.. ye ke?? heh.. (tapi soryla,angah da pakai dlu sebab da raye dlu..msia raye tggu sok..he3)
Dan pagi tu gak, dengan bangganye kubuka balutan bandage yang membungkus kakiku.. mane cun raye2 kaki berbalut.. lagipun rase cam da okey je.. huh, confident je!
Seperti kebiasaan, bila selesai solat raye, orang2 arab akan pulang ke rumah masing2.. mungkin selepas itu mereka akan pergi melawat ke taman2 tema atau tempat2 menarik.. da jadi adat mereka.. setahu akula..
Maka yang tinggal di kala itu memenuhi ruang masjid sape lagi kalau bukan budak2 malizzi.. tyme tu la nak kumpul ramai2, bersalam2an serta bermaaf2an sesame kami. dan satu lagi aktiviti yang jadi kewajipan lagi2 para akhwat..amek gambar ramai2. yela, da pakai baju raye cantik2, rugila kalo xde kenangan.. btol x?? kdg2, aku pun tolong jadi camerawoman. xpe, tolong2 di pagi mulia.he3


=1 syawal,depan masjid jamiah yarmouk=

Da abis tuh, balik umah.. makan2..tanda meraikan kemenangan setelah sebulan berpuasa.. tyme tuh, gabung ngan kanak2 junior..(bayt nailah al-farafisyah..tapi masih lg bertempat di rumah comel kami aka bayt usratul mahabbah*wink*) bertambahla menu beraneka jenis dan rase.. best bile makan reramai nih..
Kejap je, aku mintak izin nak pergi dlu.. gara2 jadi ajk untuk sambutan raye peringkat se-jordan bertempat di Malaysian Student Department aka MSD kat Amman yang akan berlangsung pada 2 syawal..
Sampai Amman, relax2 dlu makan2 sambil beraye kat umah Pak Long, Tuan Haji Sulaiman yang merupakan Pengarah MSD.. smpat gak bertandang ke kediaman Duta Malaysia ke-Amman, Dato’ Hasnudin Hamzah.. makan lagi.. xpe, kumpul2 tenaga dlu sebelum nak stat keje2 yang da menanti..heh
Start petang tuh sampai la ke tengah malam, tolong2 kak jaja sediakan bahan2 nak masak untuk esok.. skali skala tuh tolong gak kacau2 n tumis2kan.. gune sebesar2 periuk n kuali.. yela, nak masak ntuk 500 lebih orang.. mmg jadi pengalaman btol la nih..huh (malam tu tdo meleraikan penat kat umah encik Azmir-pegawai kat MSD ngan kak jaja) kesibukan hari ni buat aku terlupa dengan kesakitan di kaki..


1 okt ’08 bersamaan 2 syawal..


=ajk pelaksana raye se-jordan,msd amman=

=adik2 tersayang,msd amman=



After breakfast, siap2 pegi MSD. tyme tuh, kaki da terase sakit balik.. haih, da la x bawak ubat maupun bandage! Tu la,confident je kate da okey.. tapi tanggungjawab still tanggungjawab lagi2 hari progam.. tahan ajela..
Progam berjalan dengan lancar dan baiknye.. ye ke?? heh, kalo ade yg kekurangan tu, biasela.. lg2 progam besar yang mengumpulkan seluruh student Malaysia yang ade kat bumi Urdun nih.. hari tuh, aku sentiasa bersama plastik hitam.. ajk kebersihan la katekan.. heh
Abis sume mantiqah balik, bersih2 n kemas2kan tempat makan.. bile tgk byk mknn2 yg xabis terbuang, rase terkilan sgt2.. yela, da la membazir..amik byk2 pastu xabis.. tamak namenye tuh.. then, rase cam keje2 tungkus lumus tolong2 masak semalam x dihargai.. kite punye sakit2 pinggang ngan lenguh2 tangan wat keje2 tuh, derg sedap2 makan n buang mane yg xnak.. sedih tol!! (luahan rase bile usaha xdihargai..sape x sedih)
Kaki?? Alhamdulillah, cam da better skit berbanding pagi td..
Da xsabar nk balik irbid balik, nak raye ngan kawan2 tersayang lak.. tapi nak balik kn tggu sok la pulak..

9 okt ’08 bersamaan 8 syawal..


=org2 sekampung, wisma n9 mu'tah=

Sambutan raye anjuran n9’s charity kat mantiqah mu’tah (nk dekat 4jam gak la kalo dr irbid..) sape xnak pegi!! jumpe ngan orang2 kampung la katekan..heheh.. best sbb dapat jumpe akak2 snior , adik2 junior .. lagi2 masing2 mantiqah jauh2 susah nk jumpe.. n lg satu sbb dpt makan sdap2.. free lak tuh.. hehe
Abis progam, balik tengah malam naik coaster.. leh tahan sejuk die lagi2 ble tgkap bukak.. da la xbawak sweater.. gara2 confident badan kebal.. angin lak cam menderu2 masuk.. leh sakit dada watnye.. g mafraq dlu.. smpai pon nk dekat 4 pagi.. pg2 sok br balik irbid.. hati ydp xtenang kalo ktorg balik trus pagi2 bute tuh..heh

10 okt ’08 bersamaan 9 syawal..
Hari paling ngantok.. malam td da jln jauh.. tdo x tdo kalo ye pon.. namun, atas kesedaran sebagai seorang individu muslim, aku gagahkan jua diri.. individu muslim kene kuat! Disiplin tetap disiplin.. tuntutan satu kemestian untuk dilaksanakan.. aku tahan kantuk yg ada namun kadang2 tersungkur jua.. maaf pada yg berkenaan..
Senja terima panggilan dari housemate mengingatkan tetamu yang bakal bertandang pada malam itu.. lantas ku pulang ke rumah dan berkira2 ntuk masak menu yang sememangnya sudah kami rancang bersama.. sampai di rumah, bahan2 untuk soto telah pun hampir siap dimasak oleh niswan, roommate ku yang rajin.*wink*. hanya kuah sup soto saja sengaja ditinggalkan untuk dimasak oleh aku sendiri.. heheh.. Sesekali rasa sejuk ditambah dgn sakit kepala yang melanda diri kutolak tepi gara2 teringin nak rasa kuah soto masakan sendiri..huh
Tetamu kami sampai, xlain xbukan ustat Din ngan kak Da beserta anak mereka, Wafa’ n Diya’ yg comey.. kami santap same2 mknn yg da terhidang panas2 sambil berbual2 panjang tentang pelbagai cerita.. kadang kala gelak tawa bersilih melihat teletah wafa’ yang comey.. *wink*
Selepas kak Da sekeluarga minta diri, kaki terus melangkah ke katil.. xtahan! Rasa cam nak demam.. padahal mmg da menggigil + badan da panas skit pon.. ditambah lagi dengan serangan batuk yg memang dah bermula pd siang hari..
k.ifa dan niswan yang rajin merangkap housemate ku jua akhirnya yang mengemas2kan semula ruang makan serta mencuci pinggan mangkuk.. terima kasih ye! Jasamu kukenang..

11-16 oct ’08 bersamaan 10-15 syawal..
Demam terus berlarutan.. on-off.. aku tetap ke jami’ah seperti biase menjalankan kewajipan sebagai muslim pelajar.. lagipun, aku masih mampu.. walaupun kadang-kala sakit menyerang kepalaku dan mataku berpinar-pinar.. ditambah lagi dengan sakit tekak dan batuk yang tidak kenal henti yang turut meyakitkan dada dan perut..
Selera makan ku jua berkurang.. telan air liur pun terasa pahitnya.. membuatkan aku mengambil keputusan untuk meneruskan serta menghabiskan puasa sunat enam syawal pada kali ini..

17 okt ’08 bersamaan 16 syawal..
Pagi jumaat yang baik..tubuh terasa segar.. hilang rasa demam.. hari ini aku ‘raye’ lagi. Alhamdulillah, aku berjaya menamatkan puasa sunat enam pada syawal kali ini.. terasa nak makan itu dan ini.. keinginan yang tinggi membuatkan aku menyelongkar stok2 makanan yang ada.. balang2 kueh raye serta kerepek2 (import dr msia tercinta=)) turut ku jenguk.. tanda meraikan satu kemenangan.
Petang terasa ingin ke farmasi gara2 batuk yang masih xsurut2 lagi.. buat pertama kali dalam minggu itu aku keluar dari rumah.. sebelum tu, xberani nak ke mana2 selain jami’ah.. namun, bila memikirkan tubuh yang seperti sudah sihat itu, aku memberanikan diri untuk keluar ke shari’ jamiah.. itu pun setelah berjaya memujuk shafiqah, sahabat dunia akhiratku .*wink* setelah membeli ubat batuk di farmasi serta beberapa barang2 lain (da alang2 keluar) , aku sempat menelefon msia.. rindu pada keluarga tercinta..
Mama yang angkat.. lame jugak kami berbual, bertukar2 cerita.. ku khabarkan juga tentang kesihatan ku yang beransur pulih.. alhamdulillah..
Pulang dengan hati yang senang.. singgah jap bayt insyirah.. xbrape lame kat ctu, badan rase xsdap balik.. rase cam xlarat je.. xbrani nak balik umah sengsorang even dekat je.. ahli2 bayt insyirah yang ade tyme tuh (shafiqah, arikah, sab, dalila*wink* yg len2 tuh g kursus kat amman) suh rehat je kt ctu dlu.. da stat gigil, badan pun panas balik.. ditambah dgn sakit tulang atas skit pd perut belah kiri yang turut menyerang sejak awal2 start demam hari tuh.. baru rase nak baik, tbe2 demam dtg balik.. maybe debu2 serta udara2 yg kurang segar tyme keluar tadi menyebabkan kesihatan ku kembali terjejas.. faham2 jela shari’ jami’ah tu camne (bg penduduk irbid la)
Pakai sweater selubung slimut aku pun merebahkan diri.. tumpang katil shafiqah.. sab pulak terus tampal sebesar2 cool fever yg cam ntuk baby tuh kat dahi aku.. terharu aku.. aku pun terus lelap mate nak hilangkan rase sakit yang menyerang tulang rusuk (xtau la tulang pe name kat atas perut belah kiri tuh) xlame pastu aku rase panas pulak.. berpeluh2.. tros ketepikan slimut n tggalkan sweater.. tapi badan still panas.. dengan baik hatinye, shafiqah tolong tuamkan.. terharu lagi.. tyme tuh, baru rase okey skit.. tuala tu lak yang panas.. nk kering tuala basah tu lap kat aku.. malam tu jugak, derg masak ajak aku makan skali.. tyme tuh rase da okey skit kot.. camtu la keadaan aku yg kejap sejuk, panas, n kdg2 okey sepanjang minggu yg diserang demam tuh..
2-3 hari gakla baru surut.. batuk pun alhamdulillah makin baik xlame lepas tuh..

1 nov ’08 bersamaan 3 zulkaedah..
Dah 2 minggu demam, batuk dan yg seangkatan dengannye surut.. tapi sakit di tulang atas pada perut bawah skit pada dada belah kiri tu masih lagi xsurut2.. dan sakitnya kejap2 pedih, kejap2 cam denyut2 dan yang pastinye sentiase saakit kt bahagian tuh semenjak aku demam sampaila ke hari ni.. dan aku sendiri rase cepat penat selepas kene demam hari tuh.. kesakitan yang dialami membawa aku sekali lagi ke markaz sihhi, xtahan 3 minggu menderita..huhu. kali ni aku berseorangan.. mmg sengaja xnak sesape teman.. xmo nyusahkan org.. lagipun tyme tuh tgh fatrah exam.. kalo ikutkan hati, mmg xnak kuar rumah.. dgn fiqh muamalat II yg xtecover lagi.. tapi atas dasar nak tau punca sakit kat tulang tuh, aku pergi gak markaz sihhi.. lgpun, sabtu xramai org sgt..
Aku terus mintak nk jumpe dr ‘izom (aka dr tulang).. memandangkan dr tu laki die suruh aku jumpe dr Elena selaku dr yg bertugas pd hari tuh.. die cek2 kat tmpat tulang tuh.. mmg xde bengkak pape pun.. tapi sakitnye hanya Allah je yg tau.. g x-ray pun mmg okey je.. last2, dr bg kesimpulan, tyme demam hari tuh batuk aku mmg dasat sgt (die sbut bronchitis gak) smpai bawak effect kat tulang tuh.. tu sbb even batuk da surut, tulang tu still sakit.. ok la, agak masuk akalkan..?? terima dengan redha..
Balik tu penuh dgn emosi.. tpon mama (seb bek umah da msk tnet, sng skit komunikasi).. cite macam2.. cam bese, hal aku mesti sampai gak kt ayah.. tp xkisah la tu
Esoknye exam fiqh muamalat II tanpa persediaan sepenuhnya.. xabis bace gara2 kesakitan yg dialami dan hati yg ntah knape emosional skit lepas balik dr markaz sihhi tuh..

to be continued..

muqaddimatun

Bismillahirrahmanirrahim..
Tibe2 terase nak menulis.. sambil2 mengasah pensel supaya lebih tajam.. dan kisah ini sekadar untuk berkongsi apa, bila, bagaimana dan pelbagai persoalan lain lagi tentang sebuah lakaran hidup seorang insan bergelar hamba.. semoga sama2 dapat ambil pengajaran serta sentiasa beringat kerana musibah itu datangnya tanpa kita jangka.. namun ianya bukanlah sebagai satu kezaliman buat diri kita bahkan petanda sayangnya Pencipta terhadap kita.. beruntunglah bagi sesiapa yang berjaya mengharungi ujian penuh liku dan rugilah bagi mereka yang sebaliknya.. dan lantas bagaimana dengan diri ini?? Moga sama2 tergolong dalam golongan hamba2 yang diredhai-Nya..
Ya Allah, kurniakan aku kekuatan dan ketabahan dalam mengharungi ujianMu..
Golongkan aku dalam golongan hamba-hambaMu yang sabar..
Tetapkan hatiku dalam ketaatan pada-Mu ya Allah..
Sesungguhnya, hanya padaMu kami berserah diri dan hanya pada-Mu kami memohon pertolongan serta petunjuk..

Terimalah..catatan seorang hamba : AKU BUDAK TABAH
[selamat membaca^_^]

Friday, February 13, 2009

mama n an accident

Keadaan yang menyebabkan kemalangan..
Pemandu-kenderaan-jalan-lalulintas-cuaca-cahaya

Peraturan jarak untuk mengekori kereta
Peraturan 2 saat-4 saat-12 saat

Peraturan memotong kereta di hadapan
Ade 12 peraturan yang mesti dipatuhi

Huh.. tbe2 jadi skematik letronik


As usual selepas masing2 keluar rumah pukul 7 lebih pagi, al-huda akan menjalankan kerja2 di rumah.. niat hati after da siap2 kemas n buat kerja2 tu, bolela bace buku undang2.. maklumlah, org baru nak amek driving lesen. Esok ade teori test 50 questions. Marks kene lebih 42 n above baru pass.. cuak gak..huu3

Tengah2 kemas meja depan, baru prasan nset mama tinggal.. then, al-huda terus call kakak bgtau pasal tu n mintak mama balik jap amik nset.. nnt papehal kalo ade org nak call susah pulak..

Sambil2 tggu mama balik, al-huda teruskan kerja2 rumah.. da abes kemas ruang tamu yang bersepah dikerjakan asma’ mok, al-huda teruskan pulak keje2 membasuh baju seisi keluarga.. tapi, bukanla al-huda yg basuh.. al-huda tolong masukkan dlm washing machine jek..he3. al-huda g kat blakang sebab washing machine kat luar umah.. dalam hati dok pikir nape mama xsampai2 lagi nih.. patutnye dekat je kalo dari ofis kakak kat dataran senawang nak balik umah ktorg yg kat paroi-senawang.. lebih kurg 15 minit da bole smpai.. or mama lupe n da terus ke ofis dia kat rantau.. sambil2 pikiran melayang n sambil2 tangan laju masukkan baju2 kat dlm washing machine tibe2 al-huda dengar siren ambulans yg mayb lalu kat jalan besar depan taman al-huda.. terus jadi xsedap hati.. nape plak nih.. al-huda doa2 mintak2 mama xde pape..

Abes basuh kain, al-huda cepat2 call kakak saje nk tanye manela tau mama ade ngan kakak lagi ke.. derg ade singgah mane2 dlu ke.. skali kakak kate mama da lame la balik.. mule la kecuakan menyelubungi diri..

Setelah mendapat maklumat daripada ayah.. yup, btolla mama accident.. berair mate al-huda.. tapi ayah kate dun worry mama xde pape just kete je jadik mangse.. n mama antara mangsa yang terselamat di samping jadi saksi utama kejadian.. alhamdulillah,lega skit hati..

Tyme al-huda smpai kat tempat kejadian, tekejut gak tgk keadaan tyme tuh.. mama yang agak shock dengan kejadian depan matanya mmg jadik sasaran press n reporter n polis.. al-huda jadik camerawoman jek..

Keadaan yang sempat dirakam oleh al-huda..
Sometimes, da pictures can be da word..


N ni dipetik dari berita harian hari ni [13 februari 2009]..

Wanita lihat lori melambung, pemandu terbunuh

SEREMBAN: "Dahsyat, lori itu melambung sebelum berpusing-pusing dan berhenti dan terkena kereta saya. Ia berlaku di depan mata saya," kata Nor Azlina Muhammad, 44, yang menyaksikan kemalangan membabitkan sebuah lori pasir dan sebuah lori satu tan di Jalan Senawang-Paroi, dekat sini, pagi ini. Katanya beliau sedang memandu kereta mengekori lori satu tan itu untuk pulang ke rumahnya di Taman Melati Indah ketika kemalangan itu berlaku jam 8.05 pagi. “Lori satu tan itu berada dihadapan saya, sebelum ia keluar lorong untuk memotong beberapa kenderaan di hadapan, dan tiba-tiba bertembung dengan sebuah lori pasir.
“Saya nampak tiga lelaki termasuk pemandu lori, tercampak keluar dari lori berkenaan akibat pelanggaran itu. Saya terkejut tetapi bersyukur kerana terselamat, walaupun kereta saya rosak sedikit di bahagian depan” katanya. Kemalangan itu mengakibatkan pemandu lori satu tan itu, R Kannan, 23, dari Mambau terbunuh di tempat kejadian manakala dua lagi lelaki dalam lori yang sama, S Gunasegaran, 20, dan V Jayaraj, 23, cedera parah. Pemandu lori pasir itu tidak mengalami sebarang kecederaan. - Bernama
bagi al-huda, benda2 macam nih kene amik pengajaran dan iktibar..
kerana musibah itu datang tanpa kita terjangka..
maut itu juga tiba-tiba..
moga sentiasa dalam ketaatan serta husnul khatimah di pengakhiran kehidupan..Ameen
wallahu'alam.. typing off
-----------------------------------------------------------------------------
al-huda: alhamdulillah,syukur sangat2.. makin takut pulak nak amek lesen kete nih..papepon,moge esok pass test teori undang2..pray 4 me,k..heh=)