Sunday, November 8, 2009

mari bicara tentang mutasi

bismillahirrahmanirrahim..

baru ni,cam biase pegi cek-up di ppum. dapat maklumat details ttg mutasi T 315 i. (xtau la btul ke x kod dia tu.bunyik cam model nset sony ericsson pon ade.hehe) owh,ok kembali pade topic perbincangan kite pada hari ini.sebenarnye mutasi ni ade banyak.macam2 ade bak kate stesen televisyen yang dirahsiekan namenye =p

seperti juga selsema sbg contoh..bermula dari selsema manusia yang telah wujud berkurun2 lamenye, kemudian muncul pula selsema burung yang mengakibatkan penderitaan di kalangan manusia2 seperti yang pernah diwara-warakan xlame dahulu dan kini timbul lagi serangan virus yang sama yakni selsema tetapi dengan pendekatan yang lebih 'up' lagi seiring dengan kesengsaraan yang dihadapi kaum manusia iaitu selesema khinzir (name sopannye ;) ). semua perubahan serta perkembangan biak virus ini adelah disebabkan MUTASI. ntuk bercerita lanjut ttg mutasi virus selsema ini tidaklah dapat diteruskan di sini kerana bukan ini motif sebenar post kali ini tapi sebagai info tambahan bolehla merefer kepada haji google dan mr wikipedia,okeh.ngee~

so,dalam darah juga terdapat mutasi.dan perubahan dalam darah ini juga berbagai-bagai.terbahagi kepada itu dan ini. nak bgtau sume ttg bahagian2 mutasi itu sangatlah di luar kemampuan ak yang juga bukan pengkaji mutasi tegar. (",) ~ senang cte tersebutlah kisah sejenis mutasi yang dinamekan mutasi T 315 i seperti yang telah diberitahu awal2 entry td =) mutasi ini akan menyebabkan perubahan sistem darah atau tempat pengeluaran darah dalam badan iaitu sum2 tulang yang akan memproses penghasilan sel2 darah spt darah merah(hemoglobin??),darah kuning (platlet), darah putih (white blood cell) dan sebagainya akan menjadi serba kabut dan kelam kelibut.kire pengeluaran darah jadi xbetulla, ade yg kurang,ade yg terlebih produce dari jumlah sepatutnye..maka,akan berlakulah lebihan2 darah merah/putih/platlet dalam badan.lebih krg cmtula.. err,faham ke ape yg cube disampaikan ini??kalo xpaham pon xpela,just buat2 paham je,okeh.hehe

symptom2 (cmni ke eja dia?) agak sukar dikenal pasti di awal tempoh rawatan.contohnye bile kite makan ubat bagi membaiki sistem darah ia akan mengikut arahan ubat tersebut.sistem darah2 dalam badan beransur stabil pada peringkat awalnya.6 bulan pertama semua berjalan lancar. masuk tempoh seterusnya darah kembali menjadi kucar-kacir.walaupun dosage ubat ditambah2 bagi membaiki sistem dan bacaan darah namun keberkesanannya kurang memuaskan. di sini terjadilah apa yang dinamakan resistance. makan apa saja ubat walaupun kuat atau lebih2 kuat lagi akan tetap menyebabkan darah tetap tidak stabil. begitulah lebih kurang ceritanya..

owh,tetibe rasa cam bosan cerita pasal benda ni.hoho.tp ape2 pun dipendekkan cite, mutasi T 351 i inilah menjadi jawapan yang menyebabkan ak sekejap di joden sekejap di msia (mcm dekat je pulak kan.heh) pada mulanya,bila kestabilan darah 6 bulan pertama di msia beransur baik, ak mengambil keputusan ntuk menyambung pengajian di joden. doctor kt msia pun x pulak mghalang.then,selepas 3 bulan bersuka-ria dpt smbg belajar ;),ak diminta pulang.kebetulan cuti raye bertandang tika itu. elok2lak kestabilan darah dlm tempoh tu tak menentu aka xbape nk stabil, maka cuti sebulan tersebut terpaksa dipanjangkan lagi smpai entah bile masenye. n now,oleh kerana kalau tukar ubat kpd ubat yg lg kuat pon still xjalan dlm sistem darah,doctor telah men'suggest' for another option ---> pemindahan sum2 tulang - yang kini sedang pun dalam pemprosesan.

emm,emm.. okeh,tu je kot buat sesape yg agak pelik nape ak kat msia kejap joden kejap msia kejap..eh eh,pening da..emm,gtula serba skit ctenye..dengan ini,tamatla entry ini walaupun xtaula dpt dipahami atau tidak.huk3.okess2,till meet then,selamat2~

penconteng crayon:
  • owh,bacaan darah mggu ni agak best..my platlet suda turun sket dr 1+++ ke 9++ walaupun normal adelah 450.. even still tggi xpe,yg penting turun la gak skit kan.alhamdulillah.syukur (",)~~
  • w0ot2~ hobin jang hobin!! akhirnyee,after 61 years..skuad bola n9 berjaya merangkul juara piala msia mlm td.satu permainan yg bes,uish bangge2. n9 2009 (haa,cam cun2 je kan) n tbe2 rase terminat kat S, K, ngan Z..bole x??haha =p

4 comments:

cik may said...

hobin Jang hobin? hhaha~
tahniah n9 menang!!!~
& tahniah platlet kamu dah turun.. ^__^

dear platlet huda...sile turun ke paras normal ye..kalo x saye rotan..;P

take care...

spirit0 said...

mekaseh2(cam i lak player.hehe :D)
owh alhmdulillah..pasni mst dia turun lg kot sbb takut cik may nak rotan.huhuu ;p

take care gak dear ;)

cik may said...

u player setia bab sokong menyokong kan n9kan?? ;P
hobin jang hobin!!!!
haha~~
bile la perak nak juare ag nih @__@
..............

rotan dah siap nih..;P

::..uraihan..:: said...

Uyt..semoga tabah menghadapi hari2 mndatang..

Xdan nak bersihkan blog yg bersawang tu...

Hobin jang hobin...bangge..bangge