Wednesday, October 21, 2009

updates..

bismillah..

2 hari lepas,spt biasa awal2 pagi kami se-family menuju ke pj ntuk memenuhi appoiment di ppum.kali ini,bukan ak dan ayah semata.mama pun amik cuti n kakak ponteng kelas saje2 nk ikut.n asma' boleh kate mc la kot sbb dia pun terlibat jadi patient on dat day.amad sorg xde.prohibited!spm just around da corner =p

apoiment dat day ade 3 part..1st,cek-up tgk bacaan darah terkini mcm mane. 2nd,last checking to confirm bonemarrow matching test yg kne hantar kt IMR. n 3rd one, asma' akan bjumpe paed ntuk urusan perihal2 donor. terus buat skali sume dalam sehari sng,xyah nak pth blk g hospital.kalau duk area kl xpe gak.but ktorg duk seremban.it's difficult.

then,lepas ak amik darah ntuk blood test cek-up n confirmation tu, (asma' xamik darah skali sbb bak kate staff nurse kt sana nnt paed akan amikkan) we went to another department -paediatric centre- ntuk urusan asma' as donor of bonemarrow transplant nnt. doctor check2 dia sket,bncang2 pasal peranan,rule,side effect donor n etc,n then amik darah kt another room.tyme amik darah tu asma' senyap je n tunduk tahan sakit.sian sgt.da la lame sbb byk tiub darah doctor amik.ntuk screening proccess katenye.n ntuk confirmation tu derg xamek sbb xdpt arahan katenye.n derg kate bnde tu xyah buat pun xpe.asma' start nangis bila da abis kne cucuk.menahan perasaan agknye tyme tu.sayu je(T_T)

xlama lps tu,ktorg g balik ke hematology department takut2 kalau result darah da siap n no giliran kat ctu da start dipanggil ntuk jmpe doctor pulak.n guess what,asma' kene amik darah lg skali ntuk da confirmation test.sabar x??sblum ni staff kt hemato kate paed akn amik,paed kate xyah buat then alih2 kne amik darah lg skali.patutnye boleh amik skali terus je bnde tu,tp sbb kelemahan communication between hospital department,patient yg jd mangsa akhirnya.huh,sabar~ asma' agak fobia ntuk amik darah lg skali.yg 1st tadi pun xhilang sakit lg,ni nk amik yg 2nd pulak.tyme kne cucuk tu dia nangis2 je.kesian sgt2 tgok.(T_T)

after that tggu punye tggu,akhirnya it's tyme ntuk jumpe doctor.ntuk tgok bacaan,kestabilan darah n etc.n guess what??my platlet going up again.but just little.alhmdulillah.ekceli,da xtau nak rase ape bile tiap kali cek-up pun platlet still naik even ubat da btambah2 dose.mgkin satu ujian Tuhan ntuk ak.redha.

then,doctor said..da bonemarrow transplant is da right last decision even there hv a risk..bcos kalau skali pun kamu makan ubat 2nd generation hatta 3rd generation (yg terbaru n terkuat tp due2 pun xtahu lg sejauh mana kesannya sbb still under research) it maybe resistant. after we repeated again da test of ur blood at singapore last april,we found dat ur bonemarrow having a mutation.skali lagi speechless.xtahu nk ckp ape.

just apa yg ak tahu,mutation atau perubahan dlm darah ni.. emm ntah,xtahu nk explain cmne.lgpun skit sgt info psl mutasi ni.masih in self searching lg.anyone know it??share wif me,k ;)

on dat tyme gak,doctor suruh susun ntuk nex apoiment ntuk checking jantung,EGC n ape tah lg.xigt sgt istilah2 medic ni.tapi bnde2 ni kire persediaan ntuk transplan nnt gakla.sbb nak masuk operasi nnt,kne make sure seluruh badan sume ok.takut2 timbul compilation lain mase operation nnt lg parah.na'udzubillah.dental pon kne setelkn.scaling n checking2 sume.but xleh nk wat lg sbb platlet tgh x stabil.kalo buat nnt,kompem bedarah-darah-darah sgt.hehe =D

so dat b4 mengakhiri apoiment tu, doctor suruh teruskan je telan glivec(imatinib) 800mg stiap hari (dah mmg tu dose plg tggi doctor bole bg) n tmbahkan lg dose hydroxyurea dr 1500mg selang 2 hari kepada 1000mg stiap hari=2000mg 2 hari. ekceli,hydroxyurea ni just support ntuk kurangkan platlet..kire kalau xmakan agaknya naik beribu2 lagi.so dat,naik sket pun kne bersyukur!harap2 naik dose ni bg kesan ntuk cek-up darah akn dtg.moga2 platlet turun.ameen

emm,tu je kot health updates kali ni..entry lain nnt cte psl rentetan2 bonemarrow transplan lak..(bgantung kerajinan semasa.heh =p) moga semua urusan dipermudahkan Allah.ameen.do pray 4 me,guys =)

++status terkini penconteng crayon : suri rumah tangga sepenuh masa.haih++

spirito : thanx lots to all 4 da support- moral, inspire, material, money, du'a n etc- really touched n appreciated it!moga Allah ganjarkan hasanah buat semua.sayang sgt2 all of u ;) may Allah bless~

3 comments:

kakakcomel said...

hehe..macam nak tulis ayat tu,tapi xsampai hati..kang xpasal2 kene bambu..mmg, it is very touching moment bila tgk asma menangis tahan sakit..klau boleh biarla akak yang ganti dia..tapi,mungkin allah dah tetapkan ketentuan ini..moga adik2 akak senantiasa kuat untuk menepuhi ujian ini..amin..

cik may said...

salam
cik suri umah tangga!!
sile kuatkan diri anda!!!
i sokong dari kl nih..go go2
kpd asma, adik kecik yg comel..syabas kerana anda adik yg baik..semoga menjadi anak yg solehah~

spirit0 said...

kakak: ameen..ameen..ameen =)

cik may: tanx atas sokongan dr jauh itu.ekeke^^yup,she's da heroin~