Wednesday, February 18, 2009

catatan : aku budak tabah I

bismillahirrahmanirrahim..

:: al-kisah ::
irbid, jordan..
segalanya bermula di sini..
Text Color
28 sept ‘08 bersamaan 28 ramadhan..
Terasa kaki di bahagian buku lali seperti sakit-sakit.. tapi bile tengok2 xde pun bengkak atau lebam.. mungkin terseliuh.. xpe,esok bole pergi markaz sihhi kat jamiah (aka klinik kesihatan mini di universiti), fikirku.

29 sept ’08 bersamaan 29 ramadhan..
Selepas tamat muhadarah nusus bil inggliziyyah pagi itu, kaki terus melangkah menuju markaz sihhi bersama roommate tersayang, niswan.. [*wink*]
Kakiku ditengok2 oleh dr hisyam yang bertugas pada hari itu.. lantas aku di refer kepada dr ‘izom (aka dr speacialist tulang) pula.. ish, kite sakit kaki ni main refer2 pulak..kalo ye pon cakapla awal2. namun, kaki terus saja melangkah ke bilik dr yang dimaksudkan.. tanpa menyentuh atau check apa2 yang sepatutnya, lantas dr tersebut menyuruhku ke bilik lain (tak ingat ape name bilik tuh) untuk di bandage kakiku oleh nurse yang bertugas. Maka, pulanglah aku ke rumah dengan kaki yang berbungkus..huh
Malam itu, sedang kami bergelak ketawa (tyme tuh tgh lepak kat bayt insyirah), sekali lagi kami dikejutkan dengan berita yang xnak didengari oleh orang2 yang xbersedia.. esok raye.. !(tahun lepas pon camtuh) nampaknya xtido la malam nih, sebab nak masak2 untuk besok.. maklumlah, mane lengkap raye tanpa nasi himpit, kuah kacang, rendang, kuah lodeh sume2 tuh..he3. ape lagi, angkat kaki jela.. nak kena balik umah tolong2 ape yang patut..
Sampai rumah, kami sehousemate berbincang dan mencapai kate sepakat untuk ‘tarik diri’ daripada progam takbir raye permai.. kebiasaannya, malam itu rumah2 para akhwat malizzi akan didatangi oleh syabab2 malizzi untuk di’takbir’kan.. (takbir versi Malaya punye.. kire terubat gakla rindu kat Malaysia di kala terpakse beraye di perantauan..huhu..) xpela, tahun nix yah dulu kot, gara2 raye mengejut yang melanda..
Dan malam tuh, kakiku masih kemas berbungkus dengan lilitan bandage.. aiyya,camne nak raye sok nih??

30 sept ’08 bersamaan 1 syawal..
Pagi bangun awal, maklumlah raye.. masuk dapur jenguk2 hasil masakan malam tadi..he3. siap2 nak pergi masjid jami’ah. of course la pakai baju raye pagi tuh.. kaler peach, tema raya family tahun ni.. ye ke?? heh.. (tapi soryla,angah da pakai dlu sebab da raye dlu..msia raye tggu sok..he3)
Dan pagi tu gak, dengan bangganye kubuka balutan bandage yang membungkus kakiku.. mane cun raye2 kaki berbalut.. lagipun rase cam da okey je.. huh, confident je!
Seperti kebiasaan, bila selesai solat raye, orang2 arab akan pulang ke rumah masing2.. mungkin selepas itu mereka akan pergi melawat ke taman2 tema atau tempat2 menarik.. da jadi adat mereka.. setahu akula..
Maka yang tinggal di kala itu memenuhi ruang masjid sape lagi kalau bukan budak2 malizzi.. tyme tu la nak kumpul ramai2, bersalam2an serta bermaaf2an sesame kami. dan satu lagi aktiviti yang jadi kewajipan lagi2 para akhwat..amek gambar ramai2. yela, da pakai baju raye cantik2, rugila kalo xde kenangan.. btol x?? kdg2, aku pun tolong jadi camerawoman. xpe, tolong2 di pagi mulia.he3


=1 syawal,depan masjid jamiah yarmouk=

Da abis tuh, balik umah.. makan2..tanda meraikan kemenangan setelah sebulan berpuasa.. tyme tuh, gabung ngan kanak2 junior..(bayt nailah al-farafisyah..tapi masih lg bertempat di rumah comel kami aka bayt usratul mahabbah*wink*) bertambahla menu beraneka jenis dan rase.. best bile makan reramai nih..
Kejap je, aku mintak izin nak pergi dlu.. gara2 jadi ajk untuk sambutan raye peringkat se-jordan bertempat di Malaysian Student Department aka MSD kat Amman yang akan berlangsung pada 2 syawal..
Sampai Amman, relax2 dlu makan2 sambil beraye kat umah Pak Long, Tuan Haji Sulaiman yang merupakan Pengarah MSD.. smpat gak bertandang ke kediaman Duta Malaysia ke-Amman, Dato’ Hasnudin Hamzah.. makan lagi.. xpe, kumpul2 tenaga dlu sebelum nak stat keje2 yang da menanti..heh
Start petang tuh sampai la ke tengah malam, tolong2 kak jaja sediakan bahan2 nak masak untuk esok.. skali skala tuh tolong gak kacau2 n tumis2kan.. gune sebesar2 periuk n kuali.. yela, nak masak ntuk 500 lebih orang.. mmg jadi pengalaman btol la nih..huh (malam tu tdo meleraikan penat kat umah encik Azmir-pegawai kat MSD ngan kak jaja) kesibukan hari ni buat aku terlupa dengan kesakitan di kaki..


1 okt ’08 bersamaan 2 syawal..


=ajk pelaksana raye se-jordan,msd amman=

=adik2 tersayang,msd amman=



After breakfast, siap2 pegi MSD. tyme tuh, kaki da terase sakit balik.. haih, da la x bawak ubat maupun bandage! Tu la,confident je kate da okey.. tapi tanggungjawab still tanggungjawab lagi2 hari progam.. tahan ajela..
Progam berjalan dengan lancar dan baiknye.. ye ke?? heh, kalo ade yg kekurangan tu, biasela.. lg2 progam besar yang mengumpulkan seluruh student Malaysia yang ade kat bumi Urdun nih.. hari tuh, aku sentiasa bersama plastik hitam.. ajk kebersihan la katekan.. heh
Abis sume mantiqah balik, bersih2 n kemas2kan tempat makan.. bile tgk byk mknn2 yg xabis terbuang, rase terkilan sgt2.. yela, da la membazir..amik byk2 pastu xabis.. tamak namenye tuh.. then, rase cam keje2 tungkus lumus tolong2 masak semalam x dihargai.. kite punye sakit2 pinggang ngan lenguh2 tangan wat keje2 tuh, derg sedap2 makan n buang mane yg xnak.. sedih tol!! (luahan rase bile usaha xdihargai..sape x sedih)
Kaki?? Alhamdulillah, cam da better skit berbanding pagi td..
Da xsabar nk balik irbid balik, nak raye ngan kawan2 tersayang lak.. tapi nak balik kn tggu sok la pulak..

9 okt ’08 bersamaan 8 syawal..


=org2 sekampung, wisma n9 mu'tah=

Sambutan raye anjuran n9’s charity kat mantiqah mu’tah (nk dekat 4jam gak la kalo dr irbid..) sape xnak pegi!! jumpe ngan orang2 kampung la katekan..heheh.. best sbb dapat jumpe akak2 snior , adik2 junior .. lagi2 masing2 mantiqah jauh2 susah nk jumpe.. n lg satu sbb dpt makan sdap2.. free lak tuh.. hehe
Abis progam, balik tengah malam naik coaster.. leh tahan sejuk die lagi2 ble tgkap bukak.. da la xbawak sweater.. gara2 confident badan kebal.. angin lak cam menderu2 masuk.. leh sakit dada watnye.. g mafraq dlu.. smpai pon nk dekat 4 pagi.. pg2 sok br balik irbid.. hati ydp xtenang kalo ktorg balik trus pagi2 bute tuh..heh

10 okt ’08 bersamaan 9 syawal..
Hari paling ngantok.. malam td da jln jauh.. tdo x tdo kalo ye pon.. namun, atas kesedaran sebagai seorang individu muslim, aku gagahkan jua diri.. individu muslim kene kuat! Disiplin tetap disiplin.. tuntutan satu kemestian untuk dilaksanakan.. aku tahan kantuk yg ada namun kadang2 tersungkur jua.. maaf pada yg berkenaan..
Senja terima panggilan dari housemate mengingatkan tetamu yang bakal bertandang pada malam itu.. lantas ku pulang ke rumah dan berkira2 ntuk masak menu yang sememangnya sudah kami rancang bersama.. sampai di rumah, bahan2 untuk soto telah pun hampir siap dimasak oleh niswan, roommate ku yang rajin.*wink*. hanya kuah sup soto saja sengaja ditinggalkan untuk dimasak oleh aku sendiri.. heheh.. Sesekali rasa sejuk ditambah dgn sakit kepala yang melanda diri kutolak tepi gara2 teringin nak rasa kuah soto masakan sendiri..huh
Tetamu kami sampai, xlain xbukan ustat Din ngan kak Da beserta anak mereka, Wafa’ n Diya’ yg comey.. kami santap same2 mknn yg da terhidang panas2 sambil berbual2 panjang tentang pelbagai cerita.. kadang kala gelak tawa bersilih melihat teletah wafa’ yang comey.. *wink*
Selepas kak Da sekeluarga minta diri, kaki terus melangkah ke katil.. xtahan! Rasa cam nak demam.. padahal mmg da menggigil + badan da panas skit pon.. ditambah lagi dengan serangan batuk yg memang dah bermula pd siang hari..
k.ifa dan niswan yang rajin merangkap housemate ku jua akhirnya yang mengemas2kan semula ruang makan serta mencuci pinggan mangkuk.. terima kasih ye! Jasamu kukenang..

11-16 oct ’08 bersamaan 10-15 syawal..
Demam terus berlarutan.. on-off.. aku tetap ke jami’ah seperti biase menjalankan kewajipan sebagai muslim pelajar.. lagipun, aku masih mampu.. walaupun kadang-kala sakit menyerang kepalaku dan mataku berpinar-pinar.. ditambah lagi dengan sakit tekak dan batuk yang tidak kenal henti yang turut meyakitkan dada dan perut..
Selera makan ku jua berkurang.. telan air liur pun terasa pahitnya.. membuatkan aku mengambil keputusan untuk meneruskan serta menghabiskan puasa sunat enam syawal pada kali ini..

17 okt ’08 bersamaan 16 syawal..
Pagi jumaat yang baik..tubuh terasa segar.. hilang rasa demam.. hari ini aku ‘raye’ lagi. Alhamdulillah, aku berjaya menamatkan puasa sunat enam pada syawal kali ini.. terasa nak makan itu dan ini.. keinginan yang tinggi membuatkan aku menyelongkar stok2 makanan yang ada.. balang2 kueh raye serta kerepek2 (import dr msia tercinta=)) turut ku jenguk.. tanda meraikan satu kemenangan.
Petang terasa ingin ke farmasi gara2 batuk yang masih xsurut2 lagi.. buat pertama kali dalam minggu itu aku keluar dari rumah.. sebelum tu, xberani nak ke mana2 selain jami’ah.. namun, bila memikirkan tubuh yang seperti sudah sihat itu, aku memberanikan diri untuk keluar ke shari’ jamiah.. itu pun setelah berjaya memujuk shafiqah, sahabat dunia akhiratku .*wink* setelah membeli ubat batuk di farmasi serta beberapa barang2 lain (da alang2 keluar) , aku sempat menelefon msia.. rindu pada keluarga tercinta..
Mama yang angkat.. lame jugak kami berbual, bertukar2 cerita.. ku khabarkan juga tentang kesihatan ku yang beransur pulih.. alhamdulillah..
Pulang dengan hati yang senang.. singgah jap bayt insyirah.. xbrape lame kat ctu, badan rase xsdap balik.. rase cam xlarat je.. xbrani nak balik umah sengsorang even dekat je.. ahli2 bayt insyirah yang ade tyme tuh (shafiqah, arikah, sab, dalila*wink* yg len2 tuh g kursus kat amman) suh rehat je kt ctu dlu.. da stat gigil, badan pun panas balik.. ditambah dgn sakit tulang atas skit pd perut belah kiri yang turut menyerang sejak awal2 start demam hari tuh.. baru rase nak baik, tbe2 demam dtg balik.. maybe debu2 serta udara2 yg kurang segar tyme keluar tadi menyebabkan kesihatan ku kembali terjejas.. faham2 jela shari’ jami’ah tu camne (bg penduduk irbid la)
Pakai sweater selubung slimut aku pun merebahkan diri.. tumpang katil shafiqah.. sab pulak terus tampal sebesar2 cool fever yg cam ntuk baby tuh kat dahi aku.. terharu aku.. aku pun terus lelap mate nak hilangkan rase sakit yang menyerang tulang rusuk (xtau la tulang pe name kat atas perut belah kiri tuh) xlame pastu aku rase panas pulak.. berpeluh2.. tros ketepikan slimut n tggalkan sweater.. tapi badan still panas.. dengan baik hatinye, shafiqah tolong tuamkan.. terharu lagi.. tyme tuh, baru rase okey skit.. tuala tu lak yang panas.. nk kering tuala basah tu lap kat aku.. malam tu jugak, derg masak ajak aku makan skali.. tyme tuh rase da okey skit kot.. camtu la keadaan aku yg kejap sejuk, panas, n kdg2 okey sepanjang minggu yg diserang demam tuh..
2-3 hari gakla baru surut.. batuk pun alhamdulillah makin baik xlame lepas tuh..

1 nov ’08 bersamaan 3 zulkaedah..
Dah 2 minggu demam, batuk dan yg seangkatan dengannye surut.. tapi sakit di tulang atas pada perut bawah skit pada dada belah kiri tu masih lagi xsurut2.. dan sakitnya kejap2 pedih, kejap2 cam denyut2 dan yang pastinye sentiase saakit kt bahagian tuh semenjak aku demam sampaila ke hari ni.. dan aku sendiri rase cepat penat selepas kene demam hari tuh.. kesakitan yang dialami membawa aku sekali lagi ke markaz sihhi, xtahan 3 minggu menderita..huhu. kali ni aku berseorangan.. mmg sengaja xnak sesape teman.. xmo nyusahkan org.. lagipun tyme tuh tgh fatrah exam.. kalo ikutkan hati, mmg xnak kuar rumah.. dgn fiqh muamalat II yg xtecover lagi.. tapi atas dasar nak tau punca sakit kat tulang tuh, aku pergi gak markaz sihhi.. lgpun, sabtu xramai org sgt..
Aku terus mintak nk jumpe dr ‘izom (aka dr tulang).. memandangkan dr tu laki die suruh aku jumpe dr Elena selaku dr yg bertugas pd hari tuh.. die cek2 kat tmpat tulang tuh.. mmg xde bengkak pape pun.. tapi sakitnye hanya Allah je yg tau.. g x-ray pun mmg okey je.. last2, dr bg kesimpulan, tyme demam hari tuh batuk aku mmg dasat sgt (die sbut bronchitis gak) smpai bawak effect kat tulang tuh.. tu sbb even batuk da surut, tulang tu still sakit.. ok la, agak masuk akalkan..?? terima dengan redha..
Balik tu penuh dgn emosi.. tpon mama (seb bek umah da msk tnet, sng skit komunikasi).. cite macam2.. cam bese, hal aku mesti sampai gak kt ayah.. tp xkisah la tu
Esoknye exam fiqh muamalat II tanpa persediaan sepenuhnya.. xabis bace gara2 kesakitan yg dialami dan hati yg ntah knape emosional skit lepas balik dr markaz sihhi tuh..

to be continued..

2 comments:

lavenderpurple said...

nabila...malu deh ade pic aku..aaa tidakkk..dhla burok.haha.

kureng ko kte aku datin.heh!

wey...ape kte ko delete pic tu.malu arr..ea?cayang ko.huhu

al-huda said...

lavenderpurple..
cun ape cik datin kite=)
tapi xpela,atas permintaan cik datin (plus ade word cayang tuh)saye telah pun mendelete pic tersebut..make,sile terharu=p
cayang kamu juge~